c S

Ministrstvo prejelo okrog 300 pripomb na spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol

14.05.2019 07:34 Ljubljana, 13. maja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je na predlog sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja po javni razpravi, ki se je končala v petek, prejelo okrog 300 pripomb, so povedali za STA. Dodali so, da se je minister Jernej Pikalo pripravljen srečati s predstavniki zasebnih osnovnih šol predvidoma konec maja ali v začetku junija.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so prejeli pismo predstavnikov zasebnih osnovnih šol in jim pojasnili, da bodo njihove komentarje in pomisleke glede predlaganih sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja obravnavali skupaj z ostalimi pripombami, prispelimi v času javne razprave na spletnem portalu eDemokracija, so pojasnili na ministrstvu.

Javna razprava se je končala v petek in vse prispele pripombe in predloge so po navedbah ministrstva zabeležili in se bodo nanje tudi uradno odzvali.

"Predstavnikom zasebnih osnovnih šol smo odgovorili tudi, da se je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo vsekakor pripravljen srečati z njimi," so pojasnili in navedli, da bi bilo to srečanje predvidoma konec meseca ali v začetku junija.

Dodali so še, da se je minister že pred časom srečal s predstavniki Waldorfske šole Ljubljana, medtem ko ostali predstavniki zasebnih osnovnih šol želje za srečanje z ministrom doslej niso izrazili.

Vse prispele predloge in pripombe, ki so jih prejeli v času javne razprave, bodo skrbno preučili in jih po potrebi smiselno umestili v besedilo predlagane zakonske novele, so zagotovili. Po končanem koalicijskem in medresorskem usklajevanju bodo predlog poslali v vladno obravnavo, so še dodali na ministrstvu.

V petek se je namreč končala javna razprava o omenjenem predlogu sprememb zakona, ki spreminja način financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Po mnenju zasebnih osnovnih šol so predlagane spremembe financiranja korak v novo neustavnost. Ministrstvo pa naj bi s tem uresničilo več let staro odločbo ustavnega sodišča o financiranju javnih programov v zasebnih osnovnih šolah.

Po predlogu bi država tem zasebnim šolam za izvajanje obveznega javnega programa zagotavljala 100 odstotkov sredstev, razširjeni javni program pa ne bi bil več financiran. Slednje pa ne bi veljalo za tiste, ki so že vpisani v zasebne osnovne šole in tiste, ki bodo vanje vpisani v naslednjem šolskem letu.

Za slednje bi država obvezni javni program financirala v celoti, razširjeni javni program, ki npr. vključuje jutranje varstvo in popoldansko bivanje, pa v višini 85-odstotkov. Predlog tudi zaostruje pogoje za pridobitev javne veljavnosti. Posebnega programa, s katerimi zasebne šole zasledujejo svoje partikularne interese, država tako kot do zdaj ne bi financirala.