c S

Predlog sprememb postopka izbora kandidata za evropskega komisarja

09.05.2019 07:37 Ljubljana, 08. maja (STA) - NSi predlaga spremembo določil zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije, ki urejajo postopek oblikovanja predloga za evropskega komisarja iz Slovenije. Predlagajo, naj vlada najprej pridobi pisno soglasje večine evropskih poslancev iz Slovenije, šele nato o predlogu odloči in predlog posreduje državnemu zboru.

Več informacij o predlogu bosta na četrtkovi novinarski konferenci podala kandidata z liste NSi za volitve v Evropski parlament Ljudmila Novak in Jožef Horvat. Kot so v stranki zapisali v vabilu na novinarsko konferenco, pa si želijo, da bi postopek izbora kandidata za evropskega komisarja postal bolj transparenten. Hkrati pa bi veljalo povečati vpliv državljanov na oblikovanje politik evropske povezave, ocenjujejo v stranki.

Kot so še zapisali v vabilu, se je pri preteklem izboru kandidata za Evropskega komisarja iz Slovenije izkazalo, da obstoječ postopek ni dober, saj pušča ogromno prostora za različne oblike političnih in strankarskih dogovarjanj ter kot tak ne dosega minimalnih demokratičnih standardov.

V stranki želijo, da bi imeli pri izboru slovenskega kandidata za člana Evropske komisije večjo težo rezultati evropskih volitev oziroma slovenski izvoljeni predstavniki v evropski parlament.