c S

Komisija kot primerna ocenila dva kandidata za namestnika predsednika KPK

08.05.2019 07:27 Ljubljana, 07. maja (STA) - Izbirna komisija, ki izbira namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je kot primerna ocenila dva od treh prijavljenih kandidatov, in sicer Zorana Dimovića in Rajka Geriča.

Člane komisije je danes sprejel predsednik Borut Pahor, ki so mu posredovali imena izbranih kandidatov. Pahor lahko sedaj namestnika imenuje le izmed predlaganih dveh kandidatov, in sicer v roku 30 dni.

Na drugi javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika KPK so v roku prijave posredovali trije kandidati. Poleg izbranih je kandidiral še Damjan Matičič, ki je sicer prav tako ustrezal zahtevanim zakonskim pogojem.

Predsednik republike novega namestnika predsednika KPK imenuje izmed kandidatov, ki mu jih posreduje izbirna komisija. To je dolžan storiti najpozneje v 30 dneh po prejemu seznama kandidatov. V primeru, da ne imenuje nobenega kandidata, o tem obvesti izbirno komisijo in ponovi postopek javnega poziva. Pahor je sicer že večkrat opozoril na nujnost spremembe tega postopka, saj meni, da je premalo transparenten.

Sedanjemu namestniku predsednika KPK Igorju Lambergarju se mandat izteče 16. junija, novi namestnik bo imenovan za dobo petih let.