c S

Ob vložitvi kandidatnih list tudi o prelomnosti tokratnih evropskih volitev

24.04.2019 16:45 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Na Državno volilno komisijo so kandidatne liste za evropske volitve danes vložile tudi SD, DeSUS, SMC in Gibanje Zedinjena Slovenija. Nosilci list so izpostavili pomen tokratnih evropskih volitev in nujnih sprememb, nekateri so pozvali k udeležbi na volitvah. A če je na eni strani poudarek na proevropski drži, je na drugi slišati nasprotovanje EU.

Nosilka kandidatne liste SD Tanja Fajon je v izjavi medijem po vložitvi kandidatne liste povedala, da je ponosna na to, da imajo močno listo in jasne cilje, kakšno Evropo želijo. V SD ciljajo na dva mandata v Evropskem parlamentu.

Kot pravi Fajonova, želijo doseči spremembe, s katerimi bodo ljudem povrnili moč, zaupanje in občutek varnosti. Izpostavila je vprašanje delovnih mest, podnebja, varnosti, migracij in drugih izzivov. "Te evropske volitve bodo prelomne za prihodnost Evrope, ali bomo šli po poti nevarnega razkroja ali po poti močne Evrope," je ocenila Fajonova in poudarila, da bo vsak glas izjemno pomemben.

Med glavnimi poudarki kampanje, ki se bo formalno začela v petek, bo tako po besedah Fajonove zlasti vprašanje, kako Evropejcem povrniti zaupanje v evropske institucije. Dejala je, da slednje v zadnjih 20 letih vodijo konzervativne sile, ljudje po njenem mnenju vidijo nepošteno obdavčitev, multinacionalke, korporacije, bogataše, ki davkov ne plačujejo. Ta trend želijo obrniti.

Mnenja o tem, kako lahko rezultati na volitvah vplivajo na koalicijska razmerja in na iskanje kandidata za komisarja, so sicer različna. Prvak DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da bo po evropskih volitvah zelo turbulentno notranjepolitično obdobje oz. se bodo učvrstile stranke, ki bodo imele svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Kandidat za evropskega komisarja pa bo po njegovem mnenju verjetno odločitev premierja Marjana Šarca.

Po besedah Fajonove bodo rezultate analizirali po volitvah. Prav tako bodo o kandidatu za komisarja odločali po tistem, ko bo jasen rezultat. "Tisti, ki bo naslednji komisar iz Slovenije, pa bi moral tudi čez evropske volitve. Ljudje imajo pravico vedeti, kdo bo komisar," je poudarila.

Medtem pa v SMC menijo, da je kriterij kandidature na evropskih volitvah v povezavi s kandidaturo za komisarja neosnovan. Kot je danes po vložitvi kandidatne liste povedal vodilni kandidat SMC Gregor Perič, so zadovoljni z delom sedanje evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc, ki ji zaupajo. "Opravila je veliko in v EU prepoznano delo, zato ne bi imeli nič proti, če bi ga nadaljevala," je povedal Perič.

SMC sicer na tokratnih volitvah poudarja proevropsko držo in zavezanost evropskim vrednotam, njihovo sporočilo je več svobode in solidarnosti ter zavzemanje za EU, v kateri bo tudi Slovenija imela več besede. Tokratne volitve so po mnenju SMC izrednega pomena, saj opažajo, da so v porastu tako levi kot desni ektremizmi, ki kritizirajo EU, ne ponujajo pa alternative.

Javnomnenjske ankete SMC za zdaj ne kažejo preboja v Evropski parlament, a kljub napovedim, ki so po Peričevih navedbah nehvaležne, računajo na en mandat. Evropske volitve so po njegovih navedbah meritev vmesnega časa med državnozborskimi volitvami, zato so tudi zanje zelo pomembne in jih jemljejo izjemno resno.

DeSUS pa se na volitve odpravlja s sloganom Šoltes, naš človek v Bruslju. Nosilec liste Igor Šoltes je danes poudaril, da bodo glas preslišanih in potisnjenih v ozadje. Po njegovem mnenju je treba nadaljevati delo na pomembnih temah za evropsko prihodnost. Izpostavil je vprašanje dolgožive družbe, minimalnih standardov za starejše, okolja in naravnih virov, zdrave hrane ter socialne pravičnosti. "Ta vprašanja morajo imeti svojega zagovornika tudi v prihodnje," je prepričan.

Levosredinske stranke se niso uspele povezati, a Erjavec se razdrobljenosti glasov ne boji. Po njegovih ocenah bo volilna udeležba verjetno nizka in če bodo prepričali svoje člane in simpatizerje, bodo po njegovem prepričanju uspešni in bodo ohranili en mandat v Evropskem parlamentu. Po njegovih ocenah bo Šoltes v Evropskem parlamentu, kjer je DeSUS v iztekajočem mandatu zastopal Ivo Vajgl, nadaljeval delo, ki je pomembno za DeSUS.

Od večine drugih strank odstopa stranka Gibanje Zedinjena Slovenija, ki je danes vložila kandidatno listo s tremi kandidati. Vodilni je predsednik stranke Andrej Šiško, sledita pa mu sopredsednica Anica Bidar in njihov član Joško Joras.

Po besedah Šiška so edina politična stranka, ki bo na evropskih volitvah varovala slovensko ustavo ter bo v skladu s slednjo zastopala stališče, da mora Slovenija izstopiti iz EU. "Takšna EU, kot je, je za slovenske državljane nesprejemljiva. Takšna, kot jo želijo narediti gospodje iz evropskih elit, pa je še bolj nesprejemljiva," je prepričan.

Šiško je pozval k udeležbi na volitvah. "Pozivam vse tiste, ki želijo spremembe, ki imajo dovolj cirkusa v Sloveniji in v EU, da ne ostanejo doma. Ključno je, da se udeležijo volitev in pokažejo svoje nestrinjanje. Tokrat imajo možnost in priložnost glasovati," je poudaril in izpostavil, da se Gibanje Zedinjena Slovenija pomembno razlikuje od drugih političnih strank.

Volilna kampanja se bo uradno začela v petek, ko je tudi zadnji dan za vložitev kandidatur. Za četrtek je vložitev kandidature napovedala Levica.