c S

Na pogrebu ubite novinarke v Belfastu tudi politiki

24.04.2019 15:57 Belfast, 24. aprila (STA) - Vidnejši politiki iz Velike Britanije in Irske so se danes v Belfastu pridružili številnim žalujočim iz vse Severne Irske na žalni slovesnosti za novinarko Lyro McKee, ki je bila ubita v četrtek med izgredi v severnoirskem Londonderryju.

Žalne slovesnosti sta se med drugim udeležila britanska premierka Theresa May in njen irski kolega Leo Varadkar, prisotni pa so bili tudi predstavniki sprtih severnoirskih strank. 29-letno novinarko so po žalni slovesnosti pokopali v ožjem družinskem krogu.

Njena partnerka Sara Canning je pred pogrebom pozvala, naj bo to slavljenje življenja. Številni so se zbrali pred katedralo, v spomin na McKeejevo so nosili šale v slogu Harryja Potterja ter mahali z mavričnimi zastavami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McKeejeva je med izgredi v četrtek v Londonderryju podlegla strelnim ranam. Odgovornost za smrt je prevzela odpadniška republikanska skupina Nova Ira in se ob tem opravičila svojcem in najbližjim za njeno smrt. Svoje dejanje je skušala opravičiti s trditvijo, da je bila ubita med napadom na "sovražne sile" ter da je nerede sprožila policija.

Policija obravnava smrt kot umor, v torek pa so v povezavi s primerom prijeli 57-letno žensko.

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih.

Do nemirov in terorističnega incidenta, kot ga je označila policija, je prišlo pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

Vse glavne severnoirske stranke, tudi unionisti in republikanci, ki zaradi nesoglasij že več kot dve leti ne uspejo sestaviti severnoirske vlade, so v redkem skupnem sporočilu obsodile napad kot "nesmiselno in jalovo dejanje", katerega cilj je uničenje napredka zadnjih 20 let.

Velikonočni sporazum leta 1998 je Severni Irski prinesel mir po 30-letnem obdobju nasilja, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi, mnogi zaradi nasilja Irske republikanske armade (Ira), ki nasprotuje britanski vladavini na Severnem Irskem. Na območju je danes v glavnem mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno in so nezaupljivi drug do drugega.

Ira je leta 1997 razglasila prekinitev ognja, leta 2005 pa konec oboroženega boja. Takrat je sporočila, da si bo za združitev irskega otoka prizadevala z miroljubnimi političnimi sredstvi.

Nova Ira je ena od številnih republikanskih odpadniških paravojaških skupin, ki nasprotujejo njeni odločitvi o nenasilnih metodah boja.