c S

Za sodniško društvo nedopustni vsakršni pritiski na sodnike

18.04.2019 07:02 Ljubljana, 17. aprila (STA) - V Slovenskem sodniškem društvu s podrobnostmi o domnevnih pritiskih na sodnika Zvjezdana Radonjića, na katere je ta opozoril v torkovem izreku oprostilne sodbe Milku Noviču, niso seznanjeni. So pa na načelni ravni poudarili, da so sodniki zavezani sojenju zgolj po ustavi in zakonih in da so vsakršni pritiski nanje nedopustni.

Sodniki nikoli ne smejo soditi po pričakovanjih ali pritiskih javnosti, politike ali gospodarstva, temveč in izključno v skladu s pravom, je za STA poudaril predsednik društva Andrej Ekart.

"Pri izdaji sodne odločbe sodnik upošteva zgolj gradivo v sodnem spisu in argumentacijo v razpravni dvorani, drugi vplivi na njegovo odločitev so nedovoljeni," je zapisal in izrazil pričakovanje, da bodo očitke o posegih v neodvisnost sodnika Radonjića ustrezno raziskali. Vsakršni pritiski na sodnika, kako naj vodi postopek in kako naj razsodi, so namreč po njegovem prepričanju "nedopustni in predstavljajo grob poseg v sodniško neodvisnost".

Sodnik Radonjić je namreč v torek v uvodu izreka sodbe Milku Noviču opozoril na hude pritiske, ki da jih je bil deležen. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira, češ da naj začne soditi, kot je treba.

Deležen je bil tudi predlogov za izločitev, izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja ter da bo že čez mesec dni v suspenzu, ker je želel soditi pošteno.