c S

O konkretnih prioritetah predsedovanja Svetu EU še ni mogoče govoriti

15.04.2019 13:38 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Nabor tem predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 je širok, o konkretnih prioritetah pa je še nemogoče govoriti, pred vrati so evropske volitve, je na seji DZ na poslansko vprašanje Anžeta Logarja (SDS) o viziji in prioritetah predsedovanja odgovoril premier Marjan Šarec.

Ko ste zavrnili nastop v Evropskem parlamentu, ste nas opetnajstili za vašo vizijo prihodnosti EU v tem ključnem obdobju, je Šarcu očital Logar, in ga pozval, naj predstavi vizijo razvoja EU ter ključne izzive in prioritete Slovenije med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Glede na to, da bo imel Šarec čez dve leti v rokah "škarje in platno" evropske prihodnosti, je pravi naslovnik za ta vprašanja, je ocenil opozicijski poslanec.

Pri tem je Logar opozoril, da naj bi Hrvaška svoje predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2020 izkoristila za sporočanje težav pri urejanju svojih vprašanj glede meje. Glede na to, da je Šarca zapustil tudi svetovalec za zunanjo politiko, ki je bil edini izkušeni diplomat v premierjevem kabinetu, ga je zanimalo, ali ni pravi in skrajni čas, da premier predstavi njegovo videnje prioritet Slovenije v času predsedovanja in kako bo Slovenija zagotavljala svoje interese v EU.

Nabor tem predsedovanja je širok, o konkretnih prioritetah pa je nemogoče govoriti, ker se bo do druge polovice 2021 še marsikaj zgodilo. Vse je odvisno od evropskih volitev in kakšen bo njihov izid, ali bomo na ključne pozicije v institucijah EU dobili ljudi, ki bodo spoštovali vladavino prava, je odgovoril Šarec.

Po njegovem z odhajajočo komisijo ne moremo biti zadovoljni. Temeljna želja pri tem je, da bo naslednja Evropska komisija manj politična, da bo bolj naklonjena vladavini prava, bolj nevtralna in bo bolj gledala tudi na potrebe majhnih držav. Če so na ključnih položajih ljudje, ki imajo vizijo za naprej, brez obujanj starih praks, nekih teženj ali ne vem česa še vse, je bistvena razlika, kot če jih imamo. Danes imamo predsednika Evropskega parlamenta, ki sledi takšnim praksam, pa še kakšen bi se našel, je dejal Šarec.

Šarec bi si želel, da bi nova Evropska komisija spet dala na mizo širitev, torej Zahodni Balkan, ki je trenutno "kar precej pereča tema".

Slovenija bo pripravila nabor dosjejev, ki jih bomo obravnavali med predsedovanjem, delovna skupina že dela na tem. Vendar se do takrat lahko marsikaj spremeni, nenazadnje tudi te vlade takrat lahko ne bo več. Vse to je treba imeti v obziru, ko gledamo naprej, je dejal premier.

Logar z odgovorom ni bil zadovoljen, premierja je opozoril, da ni predstavil vizije, ki naj jo Slovenija zastopa na ravni EU. Ne zanima me, kaj pravi Juncker, kakšna bo komisija v novem mandatu, kaj bo delala Hrvaška med predsedovanjem, je dejal poslanec. Premierja je opozoril, da javnost ne pozna njegovih stališč do ključnih tem, s katerim se bo ukvarjala EU. "Tu smo vsi, dvorana je polna," ga je pozval, naj pojasni, za kakšne spremembe EU in v kateri smeri se bo zavzemala Slovenija.

Vizija EU ni odvisna od tega, kako se boste odrezali na evropskih volitvah, ampak od tega, kako podrobno je pripravljen načrt in ali je jasno, kaj so ključni izzivi, je opozoril premierja.

Vlada bi morala že imeti pripravljen jasen načrt, a ga očitno nima, kot tudi ne ideje, kakšne prioritete bi zastopala, je dejal Logar. Zato je predlagal, da razpravo o tem opravi DZ, ki bo o njegovem predlogu odločal v torek.