c S

V Mariboru mednarodna pravniška konferenca o prihodnosti EU po brexitu

15.04.2019 13:36 Maribor, 15. aprila (STA) - Mariborska pravna fakulteta ob 15. obletnici slovenskega članstva v Evropski uniji (EU) danes gosti mednarodno konferenco o prihodnosti EU po brexitu. Strokovne konference se je udeležilo več priznanih domačih in tujih pravnih strokovnjakov.

Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je v uvodnem nagovoru udeležencem poudaril, da je Slovenija s članstvom v EU pridobila veliko, prav tako tudi njihova univerza, ki je med drugim doslej sklenila že okoli 600 dogovorov v okviru programa Erasmus in sodelovala pri številnih evropskih raziskovalnih projektih.

Ob tem pa je bil Kačič tudi kritičen do sedanjega stanja, saj se EU nahaja v vse večji negotovosti, pred čimer pa si pogosto zatiska oči. Po njegovem se ena sama evropska država težko primerja s 50 državami ZDA, je pa zato zelo živo pisana in kulturno bogata. Prav tako so po njegovem vsej EU skupne osnovne vrednote moderne demokracije in etični standardi.

"Življenje posameznika niso samo pravice, pač pa predvsem odgovornosti. Žal vse več ljudi danes ne razmišlja tako. Demokracija je družbeno angažiranje vsakega posameznika, naša odgovornost pa je, da smo primerno informirani in angažirani. Pravic ne moremo uživati, če pred tem ne izpolnjujemo naših odgovornosti in tako poskrbimo za stabilen razvoj in družbo," je dejal rektor Univerze v Mariboru.

Po besedah dekanje pravne fakultete Vesne Rijavec je bilo v zadnjem času marsikaj slišati o točki obrata za Evropo, ki jo napovedujejo velike spremembe zaradi Brexita, a razplet tega procesa za zdaj še ni jasen. Vse morebitne spremembe pa predstavljajo velik izziv tudi za pravo in pravno stroko, ki mora poskrbeti za primerne okvirje boljšega sobivanja ne le v Evropi, pač pa po vsem svetu.

"Pred nami je zato pomembna naloga delati na ohranitvi dosežkov preteklega obdobja, da ne izgubimo svobode in dobrih gospodarskih, kulturnih in družbenih dosežkov, na katere smo že vajeni, pa niso sami po sebi umevni," je dejala Rijavčeva, ki je ponosna, da je Slovenija 15 let članstva v Evropi preživela gladko in v stalnem napredku.

V nadaljevanju mednarodne konference je potekala strokovna pravna debata uglednih strokovnjakov iz Slovenije in tujine, med katerimi je bil tudi Stephen Weatherill iz oxfordske univerze. Govorili so o ravnovesju med človekovimi pravicami in osnovnimi gospodarskimi svoboščinami in tem, kaj lahko EU stori za nacionalne demokracije v smislu tržnega gospodarstva.

Med udeleženci konference sta tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, ki v Evropi najbolj pogreša izpolnjevanje etičnih dolžnosti, več zaupanja in solidarnosti, ter Marko Ilešič s sodišča EU, ki je predaval o 15-letnih izkušnjah z omenjeno institucijo.