c S

V Kanglerjevem primeru naj bi bila na neprimeren način zamenjana odredba za uporabo prisluhov

11.04.2019 07:23 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavil dokaze, ki po besedah predsednika komisije Mateja Tonina (NSi) govorijo o tem, kako je bila v enem izmed Kanglerjevih primerov "na neprimeren, morda celo nezakonit način zamenjana odredba za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov".

Dokazi, predstavljeni na današnji zaprti seji komisije, po Toninovih besedah kažejo, da je policija v enem izmed primerov zoper Kanglerja pripravila seznam telefonskih številk, za katere je želela, da preiskovalni sodnik odredi uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevo je predala tožilstvu, ta pa preiskovalnemu sodniku, ki je izdal odredbo o uporabi prisluhov. A je bila nato po Toninovih besedah odredba naknadno nepooblaščeno zamenjana, in sicer tako na policiji kot na tožilstvu in pri preiskovalnem sodniku.

Slednje po besedah predsednika komisije DZ hipotetično pomeni, da lahko preiskovalni sodnik odredi prisluhe za telefonsko številko, za katero obstajajo utemeljeni razlogi, da se ji prisluškuje, "nato pa očitno obstaja način, da se odredbo zamenja in se prisluškuje neki drugi številki, za katero ni odredbe".

Po Toninovih besedah je bila na seji komisije danes navzoča vrhovna sodnica, ki je jasno povedala, da v primerih, ko se v odredbah pojavi napaka, obstaja določen protokol, kako se to popravi (preiskovalni sodnik o tem tudi naredi zabeležko), vendar tega v tem primeru ni bilo. "Gre za hudo nepravilnost, ki lahko povzroči, da sodnik v dobri volji odredi prisluhe zoper mene, potem pa lahko očitno nekdo doseže, da se na tej odredbi moja številka zamenja za drugo in se ji prisluškuje," je dejal.

Nepravilnost v Kanglerjevem primeru so ugotovili na podlagi dokumentov operaterja, izvajalca prisluhov, ki je "na srečo naredil kopijo prvotne odredbe", je dodal Tonin.

Tudi zato je komisija danes sklenila, da bo magnetogram današnjega Kanglerjevega pričanja pred komisijo dostavila policiji, ki bo morala nato pripraviti odzivno pričanje in pojasniti, kako je odpravila nepravilnosti.

Na današnji zaprti seji je komisija po Toninovih besedah obravnavala tudi problematiko migracij. Ugotovila je, da se je število nezakonitih prehodov meje v zadnjem času zelo povečalo, "da pri tem prihaja do številnih zlorab postopka za mednarodno zaščito" ter da se je spremenil način ravnanja migrantov. Ti so prej sami iskali stik s policijo, zdaj pa se ji skušajo na vse načine izogniti, je povedal.