c S

Imamo dokaze o poskusu vplivanja Hrvaške na POP TV

11.04.2019 07:21 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Poslanka LMŠ in članica komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Jerca Korče je pojasnila, da je delegacija Knovsa ob obisku Sove prepoznala "politične" dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV pri poročanju o prisluhih v arbitraži. Sova je o tem po njenih besedah tudi obvestila premierja Marjana Šarca.

Delegacija parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb si je danes v okviru obravnave prisluhov v arbitraži in prisluhov slovenskim medijem oz. hrvaškim poskusom, da bi preprečili objavo tovrstnih informacij, na sedežu Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova) ogledala še dodatne dokaze, ki se nanašajo na dogodke od leta 2015 do 2019.

Po besedah Korčetove so lahko razbrali, "da imamo politične dokaze, da je Hrvaška postopala narobe in da bomo branili svoj nacionalni interes ter svobodo naših medijev". "Po tem, kar smo danes videli, je ključno, da slovenska politika pokaže enotnost in da želja po izrabi teh dogodkov za notranjepolitične razkole ali boje ne prevlada nad tem, da branimo nacionalni interes," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Korčetova. Ocenila je tudi, da Sova dela dobro, tako kot se spodobi za normalno in sodobno obveščevalno agencijo.

Konkretno ni povedala, kakšne vrste dokazov so danes dobili, prisluhe, dokumente ali kaj drugega, saj da bi bilo to škodljivo za nacionalni interes. Je pa napovedala, da bo politika v tem primeru enotna in bo sodelovanje z agencijo še naprej potekalo korektno.

Korčetova je dejala, da ni pristojna za presojo avtentičnosti prisluhov o poskusih hrvaškega medijskega vplivneža Ivana Tolja v imenu hrvaške vlade, da POP TV ne bi objavil prispevka o tem, da je za arbitražne prisluhe odgovoren Davor Franić oz. "Davor Mehanik". Vendar poslanka pri tem zaupa Sovi, ki po njenih trditvah pravi, da je posnetek avtentičen. Korčetova je ob tem zatrdila, da je na Sovi prepoznala dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV, naj ne poroča o prisluhih v arbitraži.

Na vprašanje, v koliko časa je Sova o tem obvestila državni vrh, je poslanka odgovorila, da je o tem po ustaljeni praksi obvestila predsednika vlade Marjana Šarca. Kdaj točno je to storila, je treba po njenih besedah vprašati kabinet predsednika vlade.

Poslanec Levice Franc Trček pa je v izjavi novinarjem v DZ ocenil, da bo ta vlada, "če bo padla, padla na javnem zdravstvu, ne pa na zgodbi pogrevanja arbitraže in zgodbi POP TV". Ob tem pa ga veseli, da slovenska obveščevalno-varnostna služba ustrezno deluje.

Na vprašanje, ali verjame razlagi hrvaške vlade in hrvaških obveščevalcev, da s tem nič nimajo, Trček ni želel neposredno odgovoriti. Vsi prisluškujejo vsem in sočasno medsebojno sodelujejo, je dejal in opozoril, da se je tega treba zavedati. "Tega bi se moral zavedati že mestni svetnik, kaj šele poslanec," je pristavil.

Pojasnil je še, da je denimo ob poskusu lobiranj v povezavi z infrastrukturnimi projekti v tem mandatu predsedniku DZ predlagal uvajalni seminar iz protiobveščevalnih ukrepov za vse poslance.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb Matej Tonin (NSi) je sicer danes napovedal obuditev preiskave slovenske agentke v arbitraži s Hrvaško Simone Drenik zaradi prisluškovanja. Dejal je tudi, da so tuje obveščevalne agencije v Sloveniji zelo dejavne.

Trček je na vprašanje, ali se mu zdi prav, da obudijo preiskavo, odgovoril, da so ob tem pozabili "na nekega gospoda, ki ga boste težje dobili kot Drenikovo". Ni sicer izrecno povedal, na koga misli, si je pa Knovs že v prejšnjem mandatu prizadeval, da bi se pogovorili s slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, a neuspešno.

"Učimo se na lastni napaki in želel bi si, kar je odgovornost politike, da se učimo tako, da se nam drugi ne bodo smejali. Ne sosedje ne kdor koli drug," je še dejal Trček.