c S

Na posvetu o dobrih in slabih plateh anonimnih prijav

04.04.2019 07:28 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes gostilo posvet o preprečevanju diskriminacije z vidika anonimnih prijav. Razpravljavci so namenili pozornost tako dobrim kot slabim platem teh prijav, pri čemer so se strinjali, da je anonimnost pogosto posledica strahu prijavitelja, da bo sam postal žrtev diskriminacije.

V. d. glavnega inšpektorja na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport Simon Slokan je pojasnil, da je približno tretjina prijav, ki jih prejmejo na inšpektoratu, anonimnih. Po njegovih besedah ugotavljajo, da bi se velik del anonimnih prijaviteljev želel izpostaviti z imenom in priimkom, vendar pri njih prevlada strah, da bodo zaradi tega diskriminirani.

Slokan je pozval k odgovorni obravnavi tudi anonimnih prijav. "Pri vsaki od njih se je treba vprašati, kdo se za njo skriva - družbeno odgovorni prijavitelj ali zlonamerna oseba," je dejal. Po njegovih besedah je treba razmisliti, kako opolnomočiti in zaščiti prijavitelje, da bodo premagali strah pred maščevanjem in izšli iz anonimnosti.

Okrožna državna tožilka na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani Alenka Mordej je opozorila na odgovornost tožilstva, da tudi anonimne prijave oz. konkretne okoliščine, ki so v njih navedene, preveri z vidika utemeljenosti suma kaznivega dejanja. "Šikanozne" prijave pa po njenih besedah terjajo preučitev z vidika suma kaznivega dejanja krive ovadbe.

Direktorica inšpekcije nadzora delovnih razmerij Jasmina Rakita Cencelj je navedla, da so lani na inšpekciji prejeli več kot 6300 prijav, od tega več kot 1400 anonimnih. Opozorila je na pojav "vztrajanja v položaju žrtve, ki prijavitelju zagotavlja varno okolje". Po njenih besedah je zato treba pomisliti tudi na odsotnost samokritike pri prijavitelju.

Rakita Cencljeva je tudi pozvala k čimprejšnji posodobitvi zakonodaje v zvezi z obravnavo anonimnih prijav. Po njeni oceni so namreč zdajšnje zakonske določbe na tem področju vse preveč splošne. "Potrebna pa je tudi nadgradnja odgovornosti vseh državnih organov pri zaščiti prijavitelja v celotnem postopku," je dodala.

Udeležence posveta je nagovoril tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Opozoril je, da je na področju anonimnih prijav veliko dilem in ni enoznačnih rešitev. Napovedal je, da bo ta problematika tudi ena od nalog v procesu prenove sistema šolske inšpekcije, ki je že v pripravi.

Sicer je današnji posvet organizirala Slovenska filantropija, in to kot spremljevalni dogodek vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe, ki bo v soboto. Letošnja akcija, že 10. po vrsti, bo še posebej namenjena odpravljanju diskriminacije.