c S
Iz opozicijskih vrst opozorila o protiustavnosti predlagane šolske novele 04.04.2019 07:26 Ljubljana, 03. aprila (STA) - V opozicijskih vrstah se že pojavljajo opozorila, da je tudi zadnji predlog novele zakone o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja protiustaven. Celo v delu koalicije, za katero je minister za izobraževanje Jernej Pikalo po današnji koalicijski razpravi o predlogu dejal, da je usklajena, so za zdaj še previdni.

Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi bil za nove generacije obvezni program financiran 100-odstotno, razširjeni pa ne bi bil financiran.

Vendar v SDS opozarjajo, da odločba ustavnega sodišča določa 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov, kamor pa sodijo tudi razširjeni programi. Poslanec SDS Tomaž Lisec je predlog na kratko pokomentiral tudi na Twitterju, kjer je zapisal "Protiustaven predlog".

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je za STA povedal, da prizadevanja ministrstva za odpravo neustavnosti zakona pozdravljajo. Je pa dodal, da je to šele predlog, o katerem bodo mnenja v prihodnje podali tudi drugi deležniki. Kot je napovedal, bodo budno spremljali, da bo ureditev v mejah ustavne odločbe, o tem pa se nameravajo posvetovati tudi z ustavnimi pravniki.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je poudaril, da sicer podpirajo prizadevanja za rešitev financiranja zasebnih osnovnih šol. Vendarle pa v SMC od ministra pričakujejo, da bo ustreznost novele preveril tudi pri pravnih strokovnjakih, da ne bi s predlogom morda povzročili morebitne nove neustavnosti.

Predlog ministra podpirajo v SD in DeSUS. Prvak SNS Zmago Jelinčič predloga še ni preučil, tudi v Levici ga bodo še pregledali in se nanj odzvali v prihodnjih dneh, so pojasnili za STA.

V SAB poudarjajo, da je odločbo ustavnega sodišča treba spoštovati, hkrati pa zavarovati mrežo javnega šolstva. V Sloveniji je osnovnošolsko izobraževanje zagotovljeno vsem otrokom, družba pa je ena najmanj razslojenih na svetu, kar je treba ohraniti, dodajajo. Ocenjujejo, da "gradivo, ki ga je minister Pikalo koalicijskim partnerjem predstavil danes, kljub še nekaterim pripombam, ustrezno naslavlja problematiko". Spomnili so, da novelo čaka še predstavitev poslanskim skupinam in javna razprava. "Za uskladitev podrobnosti in komentarjev je časa dovolj," menijo v SAB.

V NSi so na Twitterju zapisali, da podpirajo rešitev, ki so jo s koalicijskimi partnerji izpogajali lani. "To je 100-odstotno financiranje javno veljavnega programa v celoti, brez umetnega razlikovanja na obvezni in razširjeni del," so zapisali. Opozorili so, da bi bilo tako do 100-odstotnega financiranja upravičeno omejeno število zasebnih šol z javno veljavnim programom - do pet odstotkov vseh osnovnih šol v Sloveniji. "S tem ne bi v ničemer ogrozili javnega šolstva, hkrati pa bi v celoti uresničili odločbo ustavnega sodišča," so še zapisali.

Obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah bi bil po predlogu novele financiran 100-odstotno. Za generacije, ki so že vpisane, bi bilo financiranje obveznega dela programa 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. Za nove generacije pa bi bil 100-odstotno financiran le obvezni del programa, razširjeni pa ne bi bil financiran.