c S

Sodišče odpravilo sklep o referendumu glede centra za migrante na Ilirskobistriškem

03.04.2019 15:08 Ilirska Bistrica, 03. aprila (STA) - Upravno sodišče je odločilo, da je sklep občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica o izvedbi referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante nezakonit in ga je tudi odpravilo, je danes potrdil bistriški župan Emil Rojc. Kot je dodal, cilj občine in tudi dobršnega dela občanov sicer ostaja, da se centra ne postavi.

Občinski svet je v začetku meseca znova potrdil sklep o razpisu svetovalnega referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante, ki ga namerava država postaviti na območju mejnega prehoda Jelšane. Zaradi opozoril, da občina takega referenduma ne sme izpeljati, pa je bil sklep zadržan do odločitve upravnega sodišča o njegovi zakonitosti.

Kot je danes za STA navedel župan Rojc, so prejšnji teden prejeli sklep upravnega sodišča. To je odločilo, da je sklep občinskega sveta nezakonit, in ga tudi odpravilo. To pomeni, da občina referenduma ne sme izvesti.

Rojc je sicer prepričan, da imajo na razpolago še druge možnosti, o katerih pa v tem trenutku še ni želel govoriti. Cilj občine, pa tudi dobršnega dela občanov, je po njegovih besedah ta, da se centra za migrante ne postavi, pri tem pa je prepričan, da ta cilj trenutno izpolnjujejo: "Dejstvo je, da je država želela začeti gradnjo in da tega ni storila."

V Jelšanah, kjer naj bi postavili sprejemno-registracijski center, živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči.

Sicer pa se ob tem nadaljujejo aktivnosti civilne iniciative, ki nasprotuje postavitvi centra. Gre za dejavnosti, ki jih občina ne vodi, Rojc pa se kot občan z njimi strinja. Tako poteka zbiranje podpisov za peticijo, s katero občani nasprotujejo postavitvi centra, za 27. april pa je sklican tudi protest, je še pojasnil Rojc.