c S

Na posvetu pozivi k sprejemu jasne vizije in strategije Slovenije

26.03.2019 11:26 Ljubljana, 26. marca (STA) - Svet, ki je nekdaj deloval po dogovorjenih pravilih, se je preobrazil v nepredvidljivega, kar ni dobro za mala gospodarstva. Za tekmovanje v globalnem svetu in koriščenje priložnosti bi država potrebovala jasno vizijo in strategijo ter ustrezno usposobljene ljudi, so poudarili udeleženci razprave, ki jo je pripravila AmCham Slovenija.

Na današnjem poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) je ekonomist Mojmir Mrak ocenil, da se je okolje po vsem svetu precej spremenilo. "Kitajska in Indija sta vse večja igralca, globalizacija je začela kazati tudi negativne stvari," je med drugim naštel ter izpostavil, da to ni dobro za mala, zelo odprta gospodarstva, kot je Slovenija.

Ta je po njegovih ocenah v času odločanja za EU in evro imela vizijo, danes pa ne zmore oblikovati konsistentnega strateškega dokumenta. "Težava je tudi ta, da bomo vstopili v novo evropsko perspektivo brez razvojne strateške usmeritve," je opozoril. Ob tem pa "izgubljamo dobra leta, torej lansko in letošnje leto, da bi kaj resnega postorili," denimo na pokojninskem in zdravstvenem področju.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je dodal, da je v teh razmeroma novih nepredvidljivih okoliščinah vsak sam, država pa ne pomaga. "O reformah se govori že leta, pa so samo kozmetični popravki," je bil kritičen. Po njegovih ocenah smo družba razvajenih ljudi, v coni udobja, in se nikakor ne odločimo, kaj bodo naše strateške dejavnosti.

Med njimi je, kot že večkrat, izpostavil logistiko, turizem in lesno industrijo. "A za to moraš biti privlačna destinacija tudi za talente," je poudaril. Po njegovem bi morali ob viziji vzpostaviti ustrezno davčno okolje ter spremeniti volilni sistem, da ima "tisti, ki vlada, zares mandat". Mrak ga je dopolnil, da je koalicija s petimi strankam "draga koalicija", ki ne more narediti korenitih sprememb.

K nestabilnosti prispevajo tudi brexit, geopolitična trenja, kibernetski napadi, v Sloveniji pa poleg pomanjkanja strukturnih reform tudi demografski izzivi ter menjava generacije, je povzela predsednica AmCham Slovenija Nevenka Kržan. "Treba je spremeniti obnašanje," je ocenila in opozorila še na nujnost spremembe strukture delovne sile in zato šolskega sistema, saj umetna inteligenca postaja realnost.

Mrak jo je dopolnil še z vprašanjem migracij, ki ga bo po njegovem prepričanju treba nasloviti bolj resno. Po mnenju predsednika Studia Moderne Group Sandija Češka je treba k temu pristopiti "manj politično in čustveno" ter si odgovoriti na vprašanje, ali želimo prejemati pokojnine. Brodnjak je ob tem vprašanju spomnil na globalno prenaseljenost planeta in spet na nujnost privabljanja talentov.