c S

Nikeju 12 milijonov kazni zaradi omejevanja čezmejne prodaje

26.03.2019 07:38 Bruselj, 25. marca (STA) - Evropski organ za varstvo konkurence je ameriškemu proizvajalcu športne opreme Nike izrekel 12,5 milijona evrov kazni zaradi omejevanja čezmejne prodaje v Evropo. Družba je izvajala nedovoljene licenčne posle z izdelki nekaterih nogometnih klubov in nacionalnih nogometnih zvez. Nike je v postopku sodeloval s preiskovalci.

Komisija je preiskavo sprožila junija 2017, Nike pa naj bi sporne prakse do takrat izvajal več kot 13 let. V praksi je šlo za to, da je Nike določenim imetnikom licence prepovedal prodajo nekaterih izdelkov v določenih državah, kar je zmanjšalo izbiro za potrošnike in zvišalo cene.

"Današnja odločitev trgovcem in potrošnikom zagotavlja, da lahko v celoti izkoristijo eno od številnih prednosti enotnega evropskega trga," je v izjavi poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Izrečena kazen je zaradi sodelovanja s preiskovalci 40 odstotkov nižja od siceršnje.

Bruselj sicer Nike preiskuje v še eni zadevi. Januarja je Evropska komisija sprožila poglobljeno preiskavo davčnega dogovora Nikeja na Nizozemskem, da bi presodila, ali je dogovor v skladu s pravili, ki v uniji določajo pogoje državnih pomoči.