c S

ESS o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter urejanju trga dela

22.03.2019 09:21 Ljubljana, 22. marca (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo na današnji seji obravnaval izhodišča predlogov novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter izhodišča predlogov novele zakona o urejanju trga dela. Na dnevnem redu sta tudi osnutek nacionalnega reformnega programa 2019-2020 in predlog sprememb davčne zakonodaje.

Upokojitvena starost za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe se bo po predlogu novega pokojninskega zakona postopoma dvignila s 65 na 67 let. Na drugi strani naj bi se odmerni odstotek zvišal na 63 odstotkov. Zainteresirana javnost je povečini pozdravila vsaj del predlaganih rešitev, a opozorila na potrebo po temeljitejši prenovi zakonodaje.

Po predlogu novele zakona o urejanju trga dela - ki bo del paketa, ki vključuje še spremembe pri upokojevanju in pri socialnovarstvenih prejemkih - se bo najnižje nadomestilo za brezposelnost zvišalo s 350 evrov bruto (275 evrov neto) na okoli 530 evrov bruto (392 evrov neto), s čimer bi to nadomestilo izenačili z osnovnim zneskom minimalnega dohodka za samsko osebo. Ministrstvo za delo ob tem predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost pri brezposelnih prejemnikih denarne socialne pomoči.

Ministrstvo za finance pa je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast. Predvideni so zvišanje mej davčnih razredov, v nekaterih razredih znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave.