c S

DS spremembi zakona o zdravstveni dejavnosti odreka podporo, podpira pa novelo zakona o kazenskem postopku

21.03.2019 07:29 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni svet (DS) je danes obravnaval predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti in novele zakona o kazenskem postopku. Predlogu spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po navedbah predlagateljev iz Levice preprečuje privatizacijo zdravstvenih storitev, je odrekel podporo, podprl pa je predlog novele zakona o kazenskem postopku.

DS je ob sklepu, da predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti ne podpira, pozval tudi k nadaljnjim usklajevanjem v zvezi z urejanjem vprašanja prenosa izvajanja zdravstvenih storitev z javnih zavodov na zasebne izvajalce. Kompromisna rešitev bi morala biti po mnenju državnih svetnikov takšna, "da bo hkrati preprečevala neustrezno porabo javnih sredstev oziroma sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja in hkrati ponudila možnost alternativnega zagotavljanja storitev ter ekonomične porabe navedenih sredstev, kadar se posamezni javni zdravstveni zavod ali drugi javni zavod sooča z ovirami pri zagotavljanju storitev svojim uporabnikom", so zapisali v sporočilu za javnost. Predlog spremembe zakona naj bi po navedbah Levice preprečil prenos izvajanja javnih zdravstvenih storitev na zunanje izvajalce in s tem privatizacijo zdravstvenih storitev.

Predlog novele zakona o kazenskem postopku pa so državni svetniki podprli, saj ugotavljajo, da so bile v tokratnem postopku usklajevanja iz predloga zakona umaknjene vse rešitve, ki jih je pri sprejemanju prejšnje novele strokovna javnost zavračala kot problematične. Državni svetniki so pozdravili tokratni način priprave in usklajevanja predloga zakona ter ocenili, da je aktualna novela tokrat strokovno usklajena z vsemi deležniki, ki lahko kakorkoli prispevajo h kakovosti predloga zakona.

Predlog novele zakona o kazenskem postopku je DZ v obravnavo vložila vlada, med drugim pa celovito ureja položaj žrtev kaznivih dejanj. Predlog je v drugi obravnavi že dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. Predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti pa DZ še ni obravnaval.