c S

DZ podprl interventni zakon za primer brexita brez dogovora

20.03.2019 13:48 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor je danes podprl predlog zakona o ureditvi določenih vprašanj v primeru brexita brez dogovora. Za zakon, ki ga je predlagala vlada, z njim pa želi predvsem zagotoviti ohranitev pravic slovenskih državljanov v Veliki Britaniji in britanskih v Sloveniji, je glasovalo 50 od 66 navzočih poslancev, štirje so bili proti.

Državni zbor je predlog zakona obravnaval po nujnem postopku. V predstavitvi stališč pred glasovanjem je večina poslanskih skupin napovedala podporo predlogu.

Kot je poudarilo več poslancev, je situacija glede brexita trenutno precej negotova, zato je prav, da se Slovenija pripravi tudi na najslabši možni scenarij, to je izstop brez dogovora. Izpostavljali so tudi, da se status in pravice slovenskih državljanov v Združenem kraljestvu in britanskih v Sloveniji ne sme poslabšati, a so tudi opozorili, da je nujna vzajemnost pri zagotavljanju pravic.

Poslanska skupina SDS je napovedala, da se bodo glasovanja vzdržali, ker je zakon po njihovem nedodelan in ne zagotavlja zadostne zaščite 5000 slovenskim državljanom na Otoku. Do vlade so tudi kritični, ker je zakon predlagala pozno, tik pred predvidenim brexitom. Tudi v PS Levice menijo, da zakon v Sloveniji obravnavamo nekoliko pozno, a so vseeno napovedali podporo. Najbolj oster pa je bil v imenu poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, ki je zakonski predlog označil za skrpucalo in popoln absurd.

Namen zakona je ohraniti pravice iz naslova socialnega zavarovanja, dostopa do trga dela, čezmejnega izvajanja storitev, vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij in pravice do družinskih prejemkov in štipendij v obdobju do 31. decembra 2020. Po tem obdobju pa se predvideva vzpostavitev trajnejše rešitve.

Slovenskim državljanom v Združenem kraljestvu in britanskim v Sloveniji naj bi z zakonom zagotovili ohranitev pravic, kot je npr. pokojninska doba, doba, ki je osnova za nadomestilo za primer brezposelnosti ter nadomestila iz naslova starševskega varstva. Je pa za dostop britanskih državljanov do nekaterih pravic predvidena vzajemnost, kar pomeni, da se posamična pravica zagotovi le, če imajo tudi slovenski državljani v Veliki Britaniji primerljivo pravico.

Predlog zakona določa tudi prehodno obdobje po brexitu, v katerem bodo lahko Britanci še naprej zakonito prebivali v Sloveniji na podlagi dovoljenj, ki so jim bila izdana kot državljanom EU. Zakon jim bo omogočil pridobitev dovoljenja za prebivanje, kakršna se v obliki biometričnih izkaznic izdajajo državljanom tretjih držav, omogočilo pa se jim bo tudi, da pridobijo status rezidenta za daljši čas.