c S

Novičeva obramba z rekonstrukcijo zadovoljna, tožilka jo ocenjuje kot preveč "turistično"

19.03.2019 16:30 Sodišče je sodno preverjalo čas, ki bi ga Milko Novič potreboval, da bi od svojega doma prišel na kraj, kjer je bil umorjen Janko Jamnik. Po oceni Novičeve obrambe je rekonstrukcija pokazala, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, niti teoretično ne bi mogel pravočasno priti na kraj umora. Tožilka je preverjanje ocenila kot preveč "turistično".

Današnje merjenje je pokazalo, da bi Novič za pot izpred svojega doma na Žaucerjevi ulici do restavracije Via Bona v Tbilisijski ulici, kjer se je zgodil umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Jamnika, z avtomobilom porabil nekaj manj kot osem minut, skoraj enak čas je izmerilo, če bi pot opravil s kolesom. Sodišče je dodatno preverjalo, koliko časa bi potreboval še, da bi se pred tem oblekel, vzel iz sefa pištolo, iz kleti kolo in speljal izpred svojega doma. Neuradno naj bi izmerilo nekaj manj kot pet minut.

Po besedah Novičevega odvetnika Jožeta Hribernika slednje pomeni, da Novič niti teoretično ni mogel pravočasno priti na kraj umora, saj bi od takrat, ko bi se začel oblačit, do takrat, ko bi prišel pred Via Bono, skupaj potreboval nekaj manj kot 13 minut. Vrhovno sodišče pa je ob razveljavitvi prvotne obsodilne sodbe po njegovih besedah štelo oziroma ocenilo, da je imel Novič usodnega 16. decembra 2014 le pet minut časa, da pride na kraj umora, to je od 19.33 do 19.38, ko naj bi se zgodil sam umor.

Pooblaščenec Jamnikove žene Miha Kunič se s takšno oceno danes ni strinjal. Po njegovem izračunu je imel Novič na voljo 12 minut. Opozoril je, da je Novičeva hčerka klic kolegice, ki jo je prišla iskat na dom, dobila ob 19.28, takrat je Novič tudi ugasnil svoj računalnik, umor pa se je po njegovih besedah zgodil ob 19.40. Na splošno je vse potekalo precej hitreje, kot je potekala današnja rekonstrukcija, je menil.

Po oceni tožilke Blanke Žgajnar je bila rekonstrukcija narejena preveč "turistično". "Ob takem načinu oblačenja, izračunavanja, upoštevanja vseh mogočih stvari, ki do zdaj niso bile znane, dejansko nihče ne bi mogel priti do Via Bone pravočasno," je dejala. "Rekonstrukcija je bila narejena na način, ki ne pritiče položaju, ko bi se nekdo odpravljal na to, kar se očita obtoženemu", je dodala.

Sam Novič je današnje merjenje ocenil kot zelo mučno, saj da je z njim podoživljal dogajanje, ko so ga policisti za potrebe rekonstrukcije v prvem sojenju iz zapora domov pripeljali v lisicah. "Naj se človek še tako prepričuje, to pusti svoje sledi," je dejal. Hribernik je dejal, da je zadeva danes zanje zaključena in da bodo "zdaj stvari samo še formalno izpeljali do konca". "Tožilstvu dajemo možnost, da umakne ta sramotni obtožni akt, ki se vleče že peto leto," je dodal.

Sodnik Zvjezdan Radonjić pooblaščencu Jamnikove žene Kuniču danes ni dovolil, da bo sodeloval pri rekonstrukciji, zaradi česar je ta protestiral, sodnikovo odločitev pa označil kot kršitev postopka. Po mnenju Hribernika je sodnik ravnal prav, saj da Kunič ni stranka v postopku.

Sodnik Radonjić je danes napovedal, da bo zapisnik o današnji rekonstrukciji z natančnejšimi podatki pripravljen do naslednjega naroka, ko naj bi bili zaslišani nekateri izvedenci.

Ljubljana, 19. marca (STA)
Foto: STA