c S

Višje sodišče odreklo odškodnino nekdanji veleposlanici

19.03.2019 11:53 Ljubljana, 19. marca (STA) - Višje sodišče je spremenilo lansko sodbo delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je nekdanji vodji stalnega predstavništva na Dunaju, veleposlanici Blanki Jamnišek, prisodilo 52.717 evrov odškodnine, ker je leta 2013 ostala v pokvarjenem službenem dvigalu. Zunanjemu ministrstvu tako ne bo treba izplačati odškodnine.

Delodajalec ni odgovoren ne objektivno ne krivdno, je po poročanju Dnevnika razsodilo višje sodišče. Veleposlanici in zavarovalnici, ki je v sodnem postopku sodelovala kot stranska udeleženka, je višje sodišče naložilo tudi povrnitev 6277 evrov nagrad in stroškov. Jamniškova je že vložila zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče, še navaja Dnevnik.

Delovno in socialno sodišče je Jamniškovi, karierni diplomatki in nekdanji vodji stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, aprila lani prisodilo odškodnino za gmotno škodo in pretrpljene bolečine zaradi neustreznega ravnanja ministrstva za zunanje zadeve po hudi nesreči, ki se ji je pripetila na delovnem mestu junija 2013.

Takrat je ostala ujeta v dvigalu v četrtem nadstropju stavbe na Dunaju, kjer sta v najetih prostorih slovensko veleposlaništvo in stalno predstavniško. Za ujeta veleposlanico in njenega voznika se je začela bitka za življenje, saj je po ugotovitvah reševalcev temperatura v nepredušno zaprtem dvigalu zrasla na 70 stopinj Celzija, ujetima pa je zmanjkovalo tudi zraka.

Potem ko so se v alarmnem centru po kakšne pol ure nehali oglašati, je vozniku uspelo razkleniti vrata za nekaj milimetrov, da je lahko veleposlanica po telefonu poslala SMS. Nato je izgubila zavest. Rešili so ju šele po kakšni uri. Po mnenju prvostopenjskega sodišča je reševanje trajalo predolgo. Jamniškova je utrpela tudi več zdravstvenih posledic.

A višje sodišče je pritrdilo zagovoru zunanjega ministrstva, ki je vztrajalo, da ni ne objektivno, ne krivdno, ne odškodninsko odgovorno za nesrečo. Lastnika oz. upravnika stavbe da so večkrat opozorili, da se dvigalo pogosto kvari. To je bilo znano tudi veleposlanici, ki pa je dvigalo vseeno še naprej uporabljala. Veleposlanica je tovrstnim navedbam oporekala že na prvostopenjski obravnavi, še navaja Dnevnik.