c S

Možnosti glede brexita še povsem odprte

14.03.2019 13:25 Potem ko je britanski parlament v torek že drugič zavrnil ločitveni sporazum z EU, v sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, bo danes parlament glasoval o preložitvi brexita, ki je napovedan za 29. marec. Kaj se bo zgodilo z brexitom, je trenutno še povsem odprto.

Britanska poslanska zbornica je v torek kljub dodatnim zagotovilom premierke Therese May, ki jih je ta teden dobila od Bruslja glede spornega irskega varovala, znova zavrnila ločitveni sporazum. V sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz EU kadar koli izstopilo "brez ločitvenega sporazuma in okvirja za prihodnje odnose". Ta formulacija potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca.

Danes bodo glasovali še, ali bi EU zaprosili za odlog brexita. Vladni predlog, o katerem bodo glasovali, sicer predvideva tudi vnovično, že tretje glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU. Določa namreč, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Če tega ne bodo storili, bo morala na vrhu EU 21. marca podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

Po napovedih britanskega časnika Financial Times (FT) bo poslanska zbornica danes potrdila podaljšanje, kar bo med voditelji držav članic EU prihodnji teden naletelo na mešane odzive. Na Downing Streetu domnevajo, da jim bodo podaljšanje odobrili, če jih bo Mayeva prepričala, da ji bo uspel preboj v britanskem parlamentu.

Po besedah nekaterih britanskih ministrov bo tretje glasovanje o sporazumu šele po tej odobritvi preložitve brexita, morda 26. marca.

Že v prihodnjih dneh bi bilo lahko več glasovanj o različnih možnostih glede brexita, vključno z glasovanjem o drugem referendumu, ki pa bi po navedbah FT verjetno padlo. Zanj se sicer zavzema več kot sto poslancev, večinoma opozicijskih laburistov, a tudi konservativcev, članov Škotske nacionalne stranke in liberalcev.

Poslanci bi lahko glasovali tudi o načrtu mehkejšega brexita, v skladu s katerim bi Združeno kraljestvo ostalo v carinski uniji in tudi notranjem trgu EU. Zagovorniki te možnosti prihajajo tako iz vrst konservativne kot laburistične stranke, za čezstrankarski konsenz pri tem pa se zavzema celo britanski finančni minister Philip Hammond.

Če bi se zagovorniki te možnosti zares začeli združevati, bi lahko Mayeva zagovornikom trdega brexita zagrozila, da bo ob podpori laburistov izvedla mehki brexit, če ne bodo podprli njenega dogovora.

Več vidnejših torijcev je medtem povedalo, da bi si tudi številni evroskeptiki iz njihovih vrst, ki so v torek glasovali proti sporazumu, v primeru, da bi morali izbirati med sporazumom in obstankom v uniji, premislili.

Britanski BBC sicer v primeru, da danes potrdijo preložitev brexita, omenja še več drugih možnosti: razpis predčasnih volitev, ponovna pogajanja o brexitu in menjavo na čelu vladajoče stranke. Slednja je sicer malo verjetna, saj se nasprotniki in podporniki brexita ne morejo uskladiti o nasledniku Mayeve.

London, 14. marca (STA)
Foto: STA