c S

Britanski parlament proti brexitu brez dogovora

13.03.2019 20:12 London/Strasbourg/Bruselj, 13. marca (STA) - Britanski parlament se je danes s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. Premierka Theresa May je nato za četrtek napovedala glasovanje o preložitvi brexita, a obenem ponovno omenila možnost glasovanja o že v torek zavrnjenem ločitvenem sporazumu.

Britanska poslanska zbornica je z dopolnilom spremenila originalni predlog glede brexita brez dogovora, ki ga je vložila premierka Theresa May. Tako so na končnem glasovanju potrdili, da "poslanska zbornica zavrača izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose".

Nova formulacija potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izstop Združenega kraljestva iz povezave. Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča.

Mayeva je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

Kot piše v vladnem predlogu, o katerem bodo v četrtek glasovali poslanci, bo britanska vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila za enkratno preložitev brexita do 30. junija.

Če pa parlament do 20. marca ne bo potrdil ločitvenega sporazuma, bo morala britanska vlada na vrhu EU, ki se bo začel 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo preložitev trajala. Ob tem vlada opozarja, da bi kakršnakoli preložitev brexita po 30. juniju zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve.

Mayeva je tako poslance opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek in že pred tem januarja, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. "Ne verjamem, da je to pravi rezultat," je ocenila.

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi organizirali drugi referendum, "a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom". Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Evropska komisija je po glasovanju v Londonu spomnila, da so s premierko že sklenili dogovor, ki so ga pripravljeni podpisati. "Da se vzame brexit brez dogovora z mize, ni dovolj le, da se glasuje proti izstopu brez dogovora, treba je tudi podpreti nek dogovor," je dejala tiskovna predstavnica komisije.

Že pred glasovanjem pa je glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da si EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita želi jasen odgovor Združenega kraljestva, kaj želi s tem doseči.

Britanska vlada je sicer po drugi zavrnitvi ločitvenega sporazuma danes znižala napoved gospodarske rasti. Finančni minister Philip Hammond je poudaril, da je "dvig tančice negotovosti" okoli brexita najnujnejša naloga parlamenta. Britansko gospodarstvo bo letos zraslo za 1,2 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj od vladne napovedi iz oktobra lani.

Britanska vlada je danes še sporočila, da bo v primeru brexita brez dogovora carine za 87 odstotkov uvoza znižala na ničelno stopnjo. Trenutno ni carin na 80 odstotkov uvoza. Uvoz iz EU je trenutno v celoti neocarinjen, v primeru izstopa brez dogovora pa bo ta delež znašal 82 odstotkov. Iz preostalega dela sveta pa ne bo carin na 92 odstotkov uvoza, medtem ko ga trenutno ni na 56 odstotkov.

Vlada je napovedala še, da na meji med Irsko in Severno Irsko nad skoraj vsemi dobrinami tudi v primeru brexita brez dogovora ne bo carinskega nadzora. Celoten režim bi veljal 12 mesecev, medtem pa se bodo pogajali o bolj stalnem režimu.

Sicer pa so bili glede morebitnega brexita brez dogovora dejavni tudi v Strasbourgu, kjer so evropski poslanci danes podprli sveženj ukrepov, ki bodo zagotovili čim manj motenj v primeru izstopa brez dogovora pri potovanjih, prometu, programu Erasmus, socialni varnosti in ribištvu.

Več držav članic je tudi že pritrdilo, da bodo podprli zahtevo Velike Britanije po preložitvi brexita, če bo v četrtek tako odločil britanski parlament, med drugim predvidoma Slovenija.

Kot je za STA dejal zunanji minister Miro Cerar, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Egiptu, bi bilo trenutno najbolj primerno, da bi nekoliko odložili britanski izstop iz Evropske unije. Ocenil je, da bi bilo to še vedno boljše, kot pa se znajti v situaciji brez dogovora. Po njegovem mnenju bo tudi Slovenija pripravljena podpreti neko razumno podaljšanje, če bodo to pripravljene storiti tudi druge države članice.