c S

Evropski poslanci podprli ukrepe za omejitev vpliva brexita brez dogovora

13.03.2019 16:21 Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropski poslanci so danes v Strasbourgu na glasovanju podprli sveženj ukrepov, ki bodo zagotovili čim manj motenj v primeru brexita brez dogovora pri potovanjih, prometu, programu Erasmus, socialni varnosti in ribištvu.

Evropska komisija je na zahtevo Evropskega parlamenta in Evropskega sveta predlagala nujne ukrepe za ublažitev posledic morebitnega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije brez sporazuma.

Ti ukrepi med drugim vključujejo pravno zaščito za sedanje študente in učitelje v okviru programa izmenjav Erasmus v oziroma iz Združenega kraljestva, da bi tako omogočili dokončanje učnih aktivnosti, nadaljnje financiranje čezmejnih programov EU na Irskem in na Severnem Irskem. Namenjeni so tudi zagotovitvi osnovnega cestnega in letalskega prometa med EU in Združenim kraljestvom.

Poleg tega bi morali ribičem iz EU in Združenega kraljestva omogočiti, da še naprej začasno delujejo v vodah EU in Združenega kraljestva.

Ukrepi so časovno omejeni in jih je EU sprejela enostransko. Nekatere ukrepe pa je sprejela pod pogojem, da Združeno kraljestvo sprejme podobne ukrepe, so sporočili iz Strasbourga.

Potem ko so britanski poslanci v torek že drugič zavrnili ločitveni sporazum z Evropsko unijo, bodo danes glasovali še o brexitu brez dogovora.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes na razpravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu opozoril, da možnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora po torkovi vnovični zavrnitvi ločitvenega dogovora v britanskem parlamentu še nikoli ni bila tako velika.

Britanska premierka Theresa May je v torek napovedala, da bo glasovala proti tej možnosti in k temu pozvala tudi poslance. Če bo parlament zavrnil tudi to možnost, bodo v četrtek glasovali še o možnosti preložitve brexita, ki je predviden 29. marca.