c S

Britanski poslanci že drugič zavrnili sporazum o brexitu

13.03.2019 07:31 Britanska poslanska zbornica je že drugič zavrnila ločitveni sporazum z Evropsko unijo. Britanska premierka Theresa May je v prvem odzivu izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo v sredo glasovali še o možnosti brexita brez dogovora. V EU pa so zatrdili, da so storili vse, kar so lahko, da bi rešili sporazum.

Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242. Proti je bilo 75 od 314 premierkinih konservativcev. Okoli 40 poslancev vladajoče stranke, ki so januarja glasovali proti, pa je danes podprlo sporazum. Za so medtem v nasprotju s stališčem laburistične stranke glasovali zgolj trije od 245 poslancev opozicijske stranke.

Premierka je po glasovanju izrazila obžalovanje nad odločitvijo in za sredo napovedala glasovanje o možnosti brexita brez dogovora. Kot je še povedala, se zaveda "potencialne škode" izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti tej možnosti, k temu pa bo pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. Glasovanje je predvideno za 20. uro po srednjeevropskem času.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je bila vlada poražena z veliko večino glasov in mora sprejeti, da njen dogovor z Brusljem nima podpore poslanske zbornice. Pozval jo je, naj možnost brexita brez dogovora umaknejo z mize. Izpostavil je, da je zdaj čas za splošne volitve.

Sporazum so poslanci že drugič zavrnili, kljub temu da je premierka v ponedeljek na pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Strasbourgu dobila pravno zavezujoča zagotovila, da sporno irsko varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku, ne bo veljalo za vedno.

Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je sicer že dopoldne ocenil, da kljub ponedeljkovemu dogovoru pravno tveganje za to, da Združeno kraljestvo ne bo imelo mednarodnopravnih sredstev za izstop iz tega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno.

Zmanjšuje pa ponedeljkov dogovor tveganje za to, da bi Združeno kraljestvo za nedoločen čas in neprostovoljno ostalo ujeto v irskem varovalu. To sicer v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

V Bruslju so sicer v odzivu na zavrnitev sporazuma v Londonu zatrdili, da je EU storila vse, kar je lahko, da bi rešila sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz unije. Izhod iz slepe ulice se lahko najde samo v Britaniji. Priprave na brexit brez dogovora so sedaj pomembnejše kot kdaj koli, je poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier.

Enako je poudaril govorec predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska: Glede na dodatna zagotovila EU decembra, januarja in v ponedeljek je težko videti, kaj bi EU še lahko storila, tako da je treba izhod iz slepe ulice poiskati v Londonu.

"Obžalujemo izid nocojšnjega glasovanja. Razočarani smo, da britanski vladi ni uspelo zagotoviti večine za izstopni sporazum, o katerem sta se strani dogovorili novembra," je še poudaril Tuskov govorec Preben Aamann.

Ob tem v Tuskovi tiskovni službi izpostavljajo, da EU še najprej vztraja pri izstopnem sporazumu, vključno z irskim varovalom, ki zagotavlja, da na irskem otoku ne bo trde meje, in ki ohranja integriteto enotnega trga, razen oziroma dokler ne bo alternativne ureditve.

Do predvidenega izstopa Združenega kraljestva iz unije je le še 17 dni. Današnja zavrnitev je tako znatno povečala možnost brexita brez dogovora. "Nadaljevali bomo priprave na brexit brez dogovora in zagotovili pripravljenost v primeru takšnega scenarija," je izpostavil tudi Tuskov govorec.

Glavni pogajalec Evropskega parlamenta o brexitu Guy Verhofstadt pa je britanski parlament pozval k čezstrankarskemu konsenzu o brexitu. Samo tako bodo našli pot iz krize, je dejal.

Po zavrnitvi sporazuma bodo britanski poslanci v sredo glasovali o možnosti brexita brez dogovora. Če bodo to možnost zavrnili, bodo v četrtek glasovali še o možnosti preložitve izstopa, predvidenega za 29. marec.

V Bruslju se po neuradnih informacijah pričakuje, da bodo Britanci zaprosili za kratko podaljšanje obdobja za brexit.

Tuskov govorec je ponovil znano stališče unije, da bo sedemindvajseterica obravnavala obrazloženo prošnjo za podaljšanje, če jo bo britanska stran poslala, in da bo o njej odločala s soglasjem. Znova je tudi izpostavil, da sedemindvajseterica pričakuje verodostojno utemeljitev za morebitno podaljšanje in trajanje tega podaljšanja ter da bo treba zagotoviti nemoteno delovanje institucij EU.

Možnost podaljšanja roka za brexit sproža namreč kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra pa se izteče tudi mandat Evropski komisiji.

Pred zgradbo britanskega parlamenta se je danes zbralo več sto protestnikov, med katerimi večina nasprotuje izstopu Velike Britanije iz EU, medtem ko nekateri to podpirajo. Vsi pa so si enotni v nasprotovanju izstopnemu sporazumu, o katerem je danes glasoval parlament.

London/Bruselj, 12. marca (STA)
Foto: STA