c S

Zdravstveno stanje Selmana bo ocenil sodni izvedenec

12.03.2019 17:16 Anesa Selmana, za katerega bi se moral na Okrožnem sodišču v Ljubljani začeti predobravnavni narok v ponovljenem sojenju, danes znova ni bilo na sodišče, saj naj bi mu to preprečevalo zdravstveno stanje. Sodišče je zato odredilo postavitev sodnega izvedenca, ki bo zdaj ocenil, ali se je obtoženi sposoben udeleževati sodnih obravnav ali ne.

Selman, eden izmed številnih obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, se že dlje časa nahaja v BiH, kamor je pobegnil pred zaporom v prvem sojenju, ki ga je ustavno sodišče pozneje razveljavilo. Okrožno sodišče je v novem sojenju razpisalo že več predobravnavnih narokov, na katere pa Selmana ni bilo. Med drugim tudi zato, ker naj ne bi bil zdravstveno sposoben, za kar je kot dokaz priložil zdravniška opravičila, izdana v eni izmed zdravstvenih ustanov v BiH.

Tudi na današnji narok Selmana ni bilo. Kot je povedal njegov zagovornik Aleš Paulin, je razlog ta, da se Selmanovo zdravstveno stanje ni spremenilo. Slednje naj bi potrdil tudi zdravnik ob Selmanovem zadnjem obisku pri njem, za katerega pa da obtoženemu še ni uspelo pridobiti potrebne dokumentacije, saj zdravniki v BiH že dlje časa stavkajo. Zdravniško opravičilo naj bi tako priložil naknadno.

Tožilka Mateja Gončin je zato danes ocenila, da je čas, da Selmanovo zdravstveno stanje oceni izvedenec psihiatrične stroke. Sodišču je predlagala, da najprej postavi slovenskega izvedenca, če se Selman na njegov poziv ne bo odzval, pa naj zdravstveno stanje preko mednarodne pravne pomoči oceni izvedenec v BiH.

Sodnica Andreja Sedej Grčar je predlogu, ki mu obramba ni nasprotovala, ugodila, hkrati pa preklicala vse nadaljnje naroke. Te bodo nadaljevali ali pa tudi ne, ko bo znana ocena izvedenca.

Danes se je sicer potrdilo, da je Selmanova zdravstvena dokumentacija, o kateri je na prejšnjem naroku podvomilo tožilstvo, očitno pristna. Novinarjem Kanala A je uspelo na telefon priklicati tudi Selmanovega zdravnika, ki je potrdil, da se obtoženi zdravi pri njem. Med drugim je dejal, da o sodnem postopku v Sloveniji ne ve ničesar, da pa ne more reči, da je Selman v tako slabem stanju, da se ne bi mogel udeleževati sojenja. A je dodal, da mora slednje oceniti izvedenec, na kar je danes opozoril tudi Paulin. Po mnenju slednjega je sicer ravno to, da zdravnik ne ve za sodni postopek v Sloveniji, dokaz, da ima Selman zares zdravstvene težave.

Na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik je bil Selman med redkimi, ki so jih spoznali za krive vpletenosti v mednarodno trgovino z drogo, ki naj bi jo vodil Srb Dragan Šarić. Sodni senat ga je obsodil na deset let zapora, višji sodniki pa so kazen zvišali še za pet let. Sodbo je pozneje razveljavilo ustavno sodišče in zahtevalo ponovno sojenje.

Ljubljana, 12. marca (STA)
Foto: STA