c S

DZ zavrnil Mira Preka za sodnika na Splošnem sodišču EU

11.03.2019 07:29 Ljubljana, 08. marca (STA) - Državni zbor je danes na tajnem glasovanju zavrnil Mira Preka za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije, zanj je namreč glasovalo 39 poslancev, potreboval pa bi najmanj 46 glasov. Medtem pa so s 55 glasovi podpore za sodnika na Splošnem sodišču EU potrdili Marka Pavliho.

Proti Preku je danes glasovalo 25 poslancev, medtem ko je bilo proti kandidaturi Pavlihe 14 poslancev. Tajnega glasovanja se je udeležilo 78 poslancev, za potrditev pa je vsak kandidat za sodnika potreboval najmanj 46 glasov.

Dosedanji sodnik splošnega oddelka Sodišča EU Prek se sicer sooča z obtožbami nadlegovanja, kar je zasenčilo njegovo kandidaturo. Nekdanja sodelavka ga namreč obtožuje telesne in duševne zlorabe, a Prek te očitke zavrača. Zagotovil je tudi, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti. Medtem pa so tudi na Sodišču EU v Luxembourgu potrdili, da so v zvezi s tem sprožili notranjo preiskavo.

Oba kandidata je sicer na predlog predsednika republike Boruta Pahorja potrdila mandatno-volilna komisija. Pahor je kandidata za sodnika v Luksemburgu izbral med desetimi kandidati, sedaj pa bo moral izbrati novega kandidata, o katerem bo glasoval DZ.

Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se je za sodniško mesto na Sodišču EU potegoval že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je DZ izvolil za nov šestletni mandat, ki mu je začel teči 1. septembra 2013.

Tudi 56-letni Pavliha je doktor prava in je specialist zlasti za mednarodno pomorsko pravo. Je redni profesor prava in predava na fakulteti za pomorstvo in promet, pravni fakulteti in ekonomski fakulteti ljubljanske univerze ter na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Bil je minister za promet in nato tudi poslanec in podpredsednik DZ.

Sodišče EU sicer zagotavlja upoštevanje prava pri razlagi in uporabi pogodb. Sestavljajo ga tri sodišča: sodišče, splošno sodišče in specializirana sodišča. Splošno sodišče ima najmanj po enega sodnika iz vsake države članice, ki imajo šestletni mandat.

Sodnike in generalne pravobranilce v medsebojnem soglasju imenujejo vlade držav članic po posvetovanju z odborom, ki je pristojen za mnenje o ustreznosti kandidatov za opravljanje zadevnih nalog.

Za imenovanje morajo biti kandidati ustrezno usposobljeni. Med drugim morajo izpolnjevati pogoje za izvolitev za vrhovnega ali ustavnega sodnika, poleg tega pa morajo aktivno obvladati vsaj enega od jezikov, ki se pri sodišču uporabljajo kot uradni jezik - angleščino ali francoščino.