c S

Predsednik mariborskega delovnega sodišča v disciplinskem postopku oproščen

08.03.2019 14:34 Sodni svet je suspendiranega predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki se je zaradi obtožb o zalezovanju znašel v kazenskem postopku, po poročanju medijev v disciplinskem postopku oprostil obtožb o kršitvi ugleda sodnega poklica in oviranja sodnega postopka. Omerzu bi se tako lahko spet vrnil na čelo delovnega sodišča.

Omerzuju na mariborskem okrajnem sodišču že nekaj časa sodijo zaradi obtožb o zalezovanju ženske iz Slovenske Bistrice, a se je doslej z različnimi manevri izmikal narokom. Med drugim se je večkrat opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, pozneje je zahteval izločitev sodnice, nato pa predsednika okrajnega in višjega sodišča v Mariboru ter celo sodnikov vrhovnega sodišča.

Kot je poročal Večer, naj bi sodnico Karmen Krajnc, ki vodi kazenski postopek proti njemu, potem ko ko mu je ni uspelo izločiti iz postopka, ovadil. Slednja mu je preko sodnega kurirja večkrat zaman skušala vročiti vabila tudi takrat, ko je bil Omerzu na bolniški. Ko mu je vabilo na sojenje poslala v službo, je podrejenim prepovedal, da bi sprejeli pošto zanj, s čimer je najbrž zlorabil položaj, še piše Večer.

Zaradi njegovega spornega ravnanja, Omerzu od septembra lani ne sme opravljati sodniške službe in funkcije predsednika sodišča. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič ga je namreč, potem ga je disciplinska tožilka pri sodnem svetu obvestila, da so zoper Omerzuja uvedli disciplinski postopek, suspendiral.

Prejšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič je namreč ocenil, da je Omerzu s svojim ravnanjem krnil in zmanjševal ugled sodišča, ki mu predseduje, pa tudi ugled sodniške službe oziroma poklica, zato je zoper njega predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Disciplinsko sodišče, ki je samostojno delovno telo v sodnem svetu, je zdaj odločilo, da očitki niso utemeljeni.

Omerzu bi se moral na okrajnem sodišču po daljšem času znova oglasiti že prejšnji teden, a je bil narok, tako kot današnji, preklican. Po pisanju Večera ga je morala sodnica preklicati, ker se po treh tednih kazenski spis, ki ga je predala višjim sodnim inštancam, še vedno ni vrnil k njej. Za naslednji teden je Krajnčeva znova razpisala dva naroka.

Maribor, 08. marca (STA) 
Foto: STA