c S

Zabeležena telekomunikacija po ugotovitvah Štularja Noviča ne povezuje s krajem umora

06.03.2019 07:39 Ljubljana, 05. marca (STA) - V sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora Janka Jamnika, so zaslišali izvedenca telekomunikacij Mitjo Štularja. Po zaslišanju je povedal, da zabeležena telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora. Po njegovih ugotovitvah se je lahko namreč Novičev telefon na bazno postajo, ki stoji v bližini kraja umora, povezal tudi, če je bil Novič doma.

Tožilstvo namreč trdi, da se je Novič 20 minut po umoru nahajal v bližini restavracije Via Bona na Viču, na parkirišču katere je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Jamnik, čeprav Novič trdi, da je bil tisti večer doma. Slednje po navedbah tožilstva dokazuje podatek, da se je Novičev telefon pri enem izmed sms- sporočil okoli 20 minut po umoru povezal z bazno postajo na Koprski ulici, ki stoji v bližini kraja umora. Novič je namreč v času okoli umora, do katerega je prišlo 16. decembra 2014 okoli 19.40, poslal oziroma prejel štiri sms-sporočila - ob 18.40, 19.49 ter malo po 20. uri. Pri prvih treh se je telefon povezal z bazno postajo v bližini njegovega doma, pri zadnjem pa z bazno postajo na Koprski ulici.

Kot je povedal Štular, je za potrebe izvedenskega mnenja opravil meritve signalov baznih postaj na Novičevem domu. Pri tem je ugotovil, da telefon pri povezavi primarno sicer izbere bazno postajo v bližini Novičevega doma, ni pa ta edina, s katero se lahko poveže. S testnimi telefoni je namreč iz Novičevega doma poslal in sprejel tudi 417 sms-sporočil, pri čemer se je telefon v 2,16 odstotkih povezal tudi na druge postaje, od tega dvakrat na bazno postajo na Koprski ulici.

Pri pripravi izvedenskega mnenja je Štular skušal preko podatkov na Novičevem telefonu tudi ugotoviti, ali je ta beležil lokacije in ugotovil, da ta funkcija ni delovala. Novič bi moral imeti namreč za to odprt Googlov račun, ki pa ga Štular na telefonu ni našel.

Ker obstajajo dvomi, ali je Novič v času do umora, ko še ima alibi, gre za okoli 10 minut, sploh lahko prišel pred restavracijo, je sodnik Zvjezdan Radonjić danes sklenil, da bo sodišče 19. marca opravilo rekonstrukcijo dogajanja. Med drugim bo preverilo, koliko časa bi Novič potreboval, da pride od doma na kraj umora z avtom ali kolesom.

Že zdaj pa je jasno, da sojenja vsaj na prvi stopnji ne bo mogoče zaključiti v aprilu, kar si želi sodnik. Zaradi zdravstveni težav enega od porotnikov bodo namreč odpadli naroki, sklicani za 19., 26. in 29. marec.

Z današnjim pričanjem Štularja ni bil zadovoljen odvetnik Jamnikove žene, ki v postopku nastopa kot oškodovanka, Miha Kunič. Štularju očita, da je kot sodni izvedenec pristranski, ker da je član SDS, ta stranka pa da podpira Odbor 2014, katerega člani so v podporo Noviču pogosto navzoči na sojenju. Štular je po zaslišanju zanikal članstvo v stranki. Je pa bil, kot je dejal, tako kot Novičev odvetnik Jože Hribernik eden izmed sopobudnikov civilnodružbenega gibanja Glasno.

Sodnik Radonjić med današnjim zaslišanjem vprašanj na to temo sicer ni dovolil, Jamnikovo ženo pa je preko njenega zagovornika tudi opozoril, da bo izločena iz postopka, če bodo njeni dopisi, ki naj bi jih pošiljala na nekatere organe, še naprej žaljivi do sodišča. Jamnikova žena je sicer enkrat že neuspešno zahtevala sodnikovo izločitev.