c S

Zamrznitev stavke Sindikata delavcev v pravosodju podaljšana do 5. septembra

06.03.2019 07:38 Ljubljana, 05. marca (STA) - V Sindikatu delavcev v pravosodju so zamrznitev stavke, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, podaljšali do 5. septembra. Čeprav doslej z vladno stranjo niso dosegli nikakršnega dogovora, verjamejo v možnosti dialoga.

Stavkovni odbor sindikata je 27. februarja kot znak dobre volje sklenil podaljšati zamrznitev stavke, je danes za STA povedal predsednik sindikata Tomaž Virnik. Stavkati so začeli 3. novembra. Zaradi omejitev iz zakona o sodiščih, ki določa, da je v času stavke sodno osebje dolžno opravljati delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeti za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku, je stavka potekala v omejenem obsegu.

Poleg tega 3. decembra Sindikat delavcev v pravosodju tudi ni podpisal stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah v javnem sektorju. Po novem letu so predstavniki ministrstev za pravosodje in za javno upravo ter vrhovnega sodišča le sedli za skupno mizo s predstavniki sindikata.

Napredka v tem času niso dosegli, so pa po oceni Virnika na dobri poti, saj jim je druga stran pritrdila glede očitkov o plačnih anomalijah, predvsem pa so dojeli, da lahko tudi počasnejše delo, kar je edina možnost stavke, ki jo ima sindikat, na daljši rok povzroči težave. Pogajanja bodo nadaljevali še ta mesec.