c S

DZ za novega člana sodnega sveta izvolil Sašo Preliča

05.03.2019 14:54 DZ je danes za člana sodnega sveta izvolil profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Sašo Preliča. Poslanke in poslanci so mu na tajnem glasovanju namenili 39 glasov, medtem ko jih je kandidat Boris Ostruh prejel deset manj. Prelič bo na tem mestu nasledil Verico Trstenjak, ki je odstopila s koncem lanskega leta.

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je poslankam in poslancem pojasnila, da so se na razpis za člana sodnega sveta prijavili trije kandidati, od katerih je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanju z vodji poslanskih skupin za kandidata predlagal Borisa Ostruha in Sašo Preliča. DZ je za člana sodnega sveta danes izvolil slednjega.

Saša Prelič je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer od leta 2015 opravlja funkcijo prodekana za gospodarjenje, v okviru katedre za gospodarsko pravo sodeluje pri predmetih pravo družb, korporacijsko in koncernsko pravo ter gospodarsko statusno pravo, je na seji DZ pojasnila generalna sekretarka.

Na tej fakulteti je magistriral in doktoriral ter bil habilitiran v naziv rednega profesorja. Ob delu na fakulteti je opravil sodniško pripravništvo in uspešno opravil pravosodni izpito. Med letoma 2015 in 2017 je opravljal tudi funkcijo dekana univerze.

Kot je še povedala generalna sekretarka, Preliča odlikujejo jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost pri ukvarjanju z najtežjimi pravnimi vprašanji, zlasti s področja gospodarskega statusnega prava.

Ljubljana, 05. marca (STA)
Foto: STA