c S

Tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper Strehovca

04.03.2019 14:38 Ljubljana, 04. marca (STA) - Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper Zavod za družino in kulturo življenja ter direktorja zavoda Tadeja Strehovca zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oz. nestrpnosti na portalu 24kul.si, poročajo spletni mediji. Tožilstvo namreč ni uspelo identificirati avtorja spornega članka.

Strehovcu so na ljubljanskem okrajnem sodišču sodili zaradi članka z naslovom Seznam članov abortivnega lobija, podpisanega s psevdonimom, ki je bil leta 2016 objavljen na spletnem portalu 24kul.si. V njem je navedenih 264 oseb in 13 organizacij, ki so podpisali pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Obtožni predlog je Strehovca bremenil, da je kot odgovorni urednik portala odobril objavo članka, v katerem so bili omenjeni podpisniki "žaljivo in posmehljivo označeni kot člani slovenskega abortivnega lobija, ki je odgovoren za splav 350.000 žensk".

Kot danes poroča spletni Dnevnik, je izvedenec na področju računalniške stroke Miran Ulbin povedal, da iz podatkov, ki jih je lahko pridobil, ni mogoče identificirati, ali je Strehovec avtor spornega članka. Prav tako iz podatkov ni mogoče določiti, katere konkretne osebe so sodelovale pri kreiranju tega članka. Prek skupnega gesla, ki je sicer povezano tudi s Strehovčevim naslovom na gmailu, je namreč do objave lahko dostopalo več oseb. Tožilstvo je na koncu obtožni predlog umaknilo.

Tožilka Ana Kirn je po navedba Dnevnika opozorila, da Strehovec kot direktor Zavoda Kul, ki je lastnik spletnih strani, ni hotel sodelovati pri razkritju dejanskega avtorja. Kot je dejala po današnji obravnavi, so ocenili, da Strehovcu ni mogoče dokazati, da je bil sam avtor tega članka niti da je predhodno dovolil objavo tega članka.

Sodišče je po umiku obtožnega predloga izreklo zavrnilno sodbo, je poročala Televizija Slovenija. "To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok in za vse tiste, ki si prizadevamo za družbo brez vseh oblik nasilja, tudi do nerojenih otrok," je po obravnavi v izjavi medijem povedal Strehovec.

Sojenje se je sicer začelo oktobra lani, ko je Strehovec zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na portalu 24kul.si. Dejal je, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Poudaril je pravico do svobode veroizpovedi in stališča do nerojenih otrok. Podporo so Strehovcu pred prvo in tudi nadaljnjimi obravnavami na sodišču izrekli številni podporniki pa posebnih shodih. Med drugim do ga podprli tudi v Slovenski škofovski konferenci in drugih katoliških organizacijah ter nekateri vidni predstavniki politike.