c S

Kandidata za sodnika Sodišča EU kot referenco izpostavila predvsem svoje dozdajšnje delo

27.02.2019 17:08 Oba kandidata za sodnika Sodišča EU - Marko Pavliha in Miro Prek - sta v današnji predstavitvi v predsedniški palači kot referenco za imenovanje izpostavila predvsem svoje dosedanje delo. Pavliha je izpostavil akademsko kariero, pa tudi izkušnje iz gospodarstva in politike, Prek pa svoje dozdajšnje delo sodnika na Sodišču EU.

Pavliha se je v predstavitvi najprej zahvalil predsedniku države Borutu Pahorju, da se ga je izmed 10 prijavljenih kandidatov na razpis odločil predlagati DZ v imenovanje. Pojasnil je, da se je kandidaturo odločil predvsem, ker želi tudi sam aktivno prispevati k razvoju EU.

Kot referenco je izpostavil predvsem svoje dozdajšnje delo, zlasti bogato akademsko kariero, desetletne izkušnje v gospodarstvu, kjer se je ukvarjal s področji, s katerimi se ukvarja tudi splošni oddelek Sodišča EU (področje intelektualne lastnine, konkurenčno in delovno pravo ipd.), pa tudi svoje politične izkušnje. V prid mu gredo po njegovem tudi leta. Pred kratkim je namreč dopolnil 56 let, kar so po njegovem mnenju najboljša leta za najodgovornejše funkcije.

Čeprav je bil v preteklosti nekaj časa minister za promet in poslanec v DZ (najprej na listi LDS, po prestopu pa na listi SD) zagotavlja, da bo delal neodvisno, ter dodaja, da ni član nobene politične stranke.

Kot kandidat posebnega programa še nima, zagotavlja pa, da bo svoje delo opravljal vestno in nepristransko ter v duhu vrednot EU. Izpostavil je, da je enako kot predsednik republike tudi sam velik zagovornik sodelovanja in povezovanja vseh držav članic EU, "pri čemer ima pomembno vlogo ravno evropski sodni aparat".

Prek pa je v svoji predstavitvi izpostavil svoje dozdajšnje delo na mestu sodnika splošnega oddelka Sodišča EU, ki ga je po svoji oceni opravil dobro. "Mislim, da nam je v 12 letih uspelo zgraditi eno najbolj solidnih in izkušenih ekip na sodišču," je dejal.

Povedal je, da je delo na sodišču, kjer sodijo sodniki iz 28 držav članic EU, tožbe pa je mogoče vložiti v 24 jezikih (tudi v slovenščini), izredno zanimivo pa tudi zahtevno, kljub temu pa ni nikoli obžaloval, da se je odločil za to delo.

Med prihodnjimi izzivi splošnega oddelka Sodišča EU je izpostavil dokončanje reforme iz leta 2016, s katero je bilo število sodnikov na sodišču povečano na dva sodnika iz vsake članice, ter nadaljevanje odpravljanja sodnih zaostankov.

Na koncu ni mogel mimo očitkov anonimne sodelavke na sodišču, ki ga je v torek v izjavi za TV Slovenija obtožila, da jo je telesno in duševno zlorabljal.

Povedal je, da gre po njegovem vedenju za nekdanjo sodelavko v njegovem kabinetu, s katero sta se pred leti za kratko obdobje "čustveno povezala", nato pa ugotovila, da je šlo za "nesporazum". "Ta nesporazum smo moja soproga, jaz, soprog te gospe in gospa sama leta 2015 odpravili in zadeva je bila zaključena," je dejal. Tudi zato ga preseneča, da zadeva prihaja znova na dan in to ravno v trenutku njegove kandidature.

Zanikal je, da naj bi nekdanjo sodelavko fizično in psihično zlorabljal, kot tudi, da bi se kdaj v svoji pisarni nespodobno vedel. Zagotovil je, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti, a "v enem civiliziranem okviru".

O očitkih je sicer že obvestil predsednika splošnega oddelka Sodišča EU in Sodišča EU, ki sta ga po njegovih besedah v njegovih prizadevanjih in kandidaturi podprla. Dogovorili so se tudi, da bodo skušali zadevo razčistiti in rešiti v internih postopkih.

Podporo Preku je na današnji predstavitvi izrekel tudi Pavliha. Kot je dejal, Preka spoštuje kot "vrhunskega pravnika, izjemnega sodnika in dobrega človeka, zato mu popolnoma zaupam in mu verjamem".

Predstavitev je v želji po čim boljši seznanitvi javnosti s kandidati, ki jih predlaga v imenovanje na najvišje funkcije, v predsedniški palači pripravil predsednik republike Borut Pahor.

Ljubljana, 27. februarja (STA)