c S
Sindikati in delodajalci v prvih odzivih na predlagano davčno reformo previdni 27.02.2019 07:29 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Predlog davčnih sprememb finančnega ministrstva gredo načeloma v pravo smer, pravijo v ZSSS, kjer bodo pred podrobnejšo opredelitvijo počakali na uradni predlog. V OZS pozdravljajo razbremenitev stroškov dela, nasprotujejo pa zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. V GZS pa menijo, da gre za dobrodošlo spodbudo k rasti plač.

"V ZSSS si že vrsto let prizadevamo za razbremenitev dela in potrošnje in za večjo obremenitev kapitala," je za STA dejala izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje.

Spomnila je, da so oktobra lani ministrstvo za finance med drugim pozvali k ohranitvi progresivnosti dohodninske lestvice, k davčni razbremenitvi srednjega razreda (z med 80 in 200 odstotki mediane plač), povišanju splošne olajšave ter upravičenosti do najvišje olajšave.

Prav tako so predlagali ponovno uvedbo rednega letnega usklajevanja lestvice za odmero dohodnine in olajšav, ki je bilo zaradi krize ukinjeno. Za nevtralnost davčne reforme so med drugim predlagali povišanje stopnje davka na dohodek pravnih oseb in določitev spodnje meje za plačilo tega davka, je spomnila Pojetova.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) pravi, da je razbremenitev stroškov dela že vrsto let med najpomembnejšimi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, zato v zbornici pozdravljajo predlog za razbremenitev stroškov plač zaposlenih.

"Zadovoljni smo, da je vlada držala obljubo in bo razbremenila stroške dela, kar bo pripomoglo tudi k večji domači potrošnji," je dejal predsednik OZS Branko Meh.

So pa proti zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. "Po drugi strani pa menimo, da zviševanje davka od dohodka pravnih oseb ni potrebno. Mikro in mala podjetja namreč svoj dobiček vlagajo v razvoj podjetij in posodobitev opreme. Hkrati pa podjetja z zaposlovanjem in gospodarsko aktivnostjo že tako ali tako veliko prispevajo v državno blagajno," je dodal Meh.

Navedel je, da država zadnjih nekaj let vsako leto pobere za milijardo evrov več davkov. "Dodatne obremenitve gospodarstva so zato povsem odveč," pravi Meh.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so ocenili, da bodo z rastjo plač vsi na boljšem. Na drugi strani pa opozarjajo na prehiter in previsok dvig davka od dohodka pravnih oseb in kapitala, ki je glede na rekordne davčne prilive iz gospodarstva povsem nepotreben in škodljiv. V tem delu priporočajo bistveno večjo zmernost. Uvedba spodnje efektivne davčne stopnje in dvig obdavčitve za tri odstotne točke, kar pomeni kar 16 odstotkov višjo obdavčitev, do leta 2022 sta po njihovem mnenju pretiran poseg.

"Predlog ministrstva za finance je v nekaterih delih celo bolj ambiciozen, kot bi pričakovali, in prinaša občuten dvig neto plač zaposlenih. Pričakujemo pa, da bodo na strani obdavčitve kapitala davčne stopnje bistveno nižje, kot so trenutno predvidene. Gospodarstvo je svoj velik doprinos k bolj zdravim državnim blagajnam že dalo: samo v lanskem letu je bilo zbranih za milijardo več davkov kot leto prej, zato obremenitve kapitala sploh niso potrebne," je ocenila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.