c S
Obsodba zobozdravnice zaradi zavrnitve bolnika s hivom 26.02.2019 07:24 Maribor, 25. februarja (STA) - Sodišče je prvič v Sloveniji obsodilo zdravstvenega delavca, ki je diskriminiral posameznika zaradi virusa hiv, poroča Večer. Zobozdravnica je v zagovoru sicer zatrjevala, da moškega ni zavrnila zaradi okužbe, ampak ker naj ne bi imela možnosti pravočasno in ustrezno sterilizirati medicinske opreme, navaja časnik.

Moški je zobozdravnico koncesionarko obiskal v manjšem kraju in povedal, da se zdravi zaradi okužbe z virusom hiv. Napotila ga je na slikanje zob, ko pa se je čez teden dni vrnil, mu je dejala, naj gre do drugega zdravnika. Zavrnitev ga je močno bolela, zato se je obrnil na zastopnico pacientovih pravic.

Pri institucijah v zdravstvu je kljub jasni zakonodaji, ki takšne zavrnitve ne dovoljuje, naletel na gluha ušesa. Kot poroča Večer, se je odločil za tožbo zobozdravnice zaradi diskriminacije. Tožbo je na drugi stopnji tudi dobil.

Zobozdravnica je po letu dni tedaj že nekdanjemu bolniku poslala elektronsko sporočilo, v katerem se mu je opravičila. Iz sodbe Višjega sodišča v Mariboru je mogoče razbrati, da je v opravičilu zapisala, da "se zaveda, da je bil njen postopek žaljiv in diskriminirajoč, saj mu s tem zaradi zdravstvenega stanja ni zagotovila pravice do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi". Kljub temu pa je krivdo na sodišču pozneje zavračala. A po poročanju Večera je bilo za sodišče prav to sporočilo z opravičilom ključni dokaz njenega priznanja napake.

V Zdravniški zbornici Slovenije so v današnji izjavi za javnost poudarili, da zavrnitev bolnika, ki je okužen z določeno nalezljivo boleznijo, ni dopustna. "Je pa treba upoštevati, da takšen primer lahko vpliva na organizacijo dela v smislu prenaročanja tega bolnika ali drugih bolnikov, ki bi temu sledili zaradi zagotovitve varne obravnave vseh prisotnih. Zdravstveno osebje je namreč dolžno ravnati tako, da ne izpostavlja nevarnosti z možnostjo okužbe drugih bolnikov," so opozorili.

Kot so še pojasnili v zdravniški zbornici, so dobili vprašanja zastopnice pacientovih pravic o tem primeru v prejšnjem mandatu. V tem mandatu pa je bil pri zobozdravnici opravljen strokovni nadzor s svetovanjem, ki se je zaključil novembra lani in "ni pokazal odstopanja od strokovne doktrine in dela v primerljivih ambulantah". Zastopnico pacientovih pravic bodo z vsemi dejstvi seznanili tudi pisno.