c S
Furs zaradi dolga Mirku Tušu onemogočil razpolaganje z deležem v Tuš Holdingu 25.02.2019 15:37 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Finančna uprava RS (Furs) je na lastniškem deležu Mirka Tuša v družbi Tuš Holding, ki je edina lastnica Engrotuša, vpisala zastavno pravico zaradi zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti v višini 6,53 milijona evrov. S tem mu je tudi prepovedala razpolaganje s tem poslovnim deležem, je razvidno iz objave celjskega okrožnega sodišča na Ajpesu.

Celjsko okrožno sodišče je v sklepu o vpisu spremembe pri subjektu zapisalo, da osnovni vložek v Tuš Holdingu znaša 630.994.384 evrov, njegov 100-odsotni lastnik pa je nekdanji najbogatejši Slovenec. Tuš Holding je obvladujoča družba skupine, ki jo sestavlja več povezanih podjetij, osnovna dejavnost pa je trgovina, ki jo dopolnjujejo dejavnosti zabave, rekreacije, gostinstva in nepremičnin.

Revidirano poročilo Tuš Holdinga za leto 2017 sicer kaže, da je ta edini lastnik Engrotuša. Predlani so imeli 4,6 milijona evrov poslovnih prihodkov in 895.769 evrov čiste izgube.

Družba Tuš Holding je pod pritiskom bank lani sicer vložila tožbo proti svojemu direktorju in lastniku Mirku Tušu za vračilo okoli 26 milijonov evrov. Gre za denar, ki si ga je Tuš izposodil od svojih družb, a ga ni vrnil.

Tuš je v letu 2014 posojila sam sebi odpisal v škodo družbe. To je zmotilo banke upnice, ki so družbam v skupini odobrile za več kot 400 milijonov evrov posojil, z Mirkom Tušem pa so se več let neuspešno pogovarjale o načinu njihovega poplačila.

Banke upnice so v začetku leta 2016 skušale terjatve skupaj prodati terjatve do Tuša, a se je je prodajni postopek končal brez izbire kupca. Večina bank je nato svoje terjatve do Tuša že prodala finančnim skladom, tega pa ni storila Abanka, ki ima sicer največ terjatev do skupine.

Mirko Tuš se je v preteklih letih znašel tudi pod drobnogledom policije in tožilstva, med drugim ga je že doletela pravnomočna obtožba v zadevi Tušmobil. Poleg tega se se je znašel tudi v preiskavi domnevno spornega prenosa blagovnih znamk Tušmobila.