c S

Vlada za nadzor nad delom Akosa

21.02.2019 14:36 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Vlada je na podlagi izraženega dvoma v zakonitost delovanja Agencije za komunikacijska omrežja RS (Akos) več ministrstvom naložila, da v okviru svojih pristojnosti opravijo nadzor nad zakonitostjo delovanja agencije. Ugotovitve morajo posredovati ministrstvu za javno upravo, ki mora v mesecu dni pripraviti poročilo o izvedenih aktivnosti.

Vlada v sporočilu za javnost, ki ga je po seji objavil urad za komuniciranje, ni navedla, za kakšne dvome v zakonitost delovanja agencije gre.

Navedla je le, da morajo ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstvo za finance opraviti nadzor ter pripraviti poročilo o vseh izvedenih aktivnostih.

Današnji korak je v ponedeljek na novinarski konferenci na temo sofinanciranja gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije napovedal že minister za javno upravo Rudi Medved. Povedal je, da bodo na ministrstvu na podlagi skrbnega pregleda vladi predlagali nadaljnje ukrepe. Glede na dosedanja dogajanja v povezavi z Akosom po njegovih besedah obstaja dvom v strokovnost in vodenje ter odnos med vodstvom in svetom agencije.

Medresorsko opazovanje bo po Medvedovih besedah tudi podlaga za odločitev, ali je smotrno predlagati razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha. Postopek razrešitve, ki jo je svet Akosa predlagal lani jeseni, sicer teče, a vlada je v nadaljevanju ugotovila, da je predlog sveta pomanjkljiv, in zahtevala njegovo dopolnitev. Po pregledu teh dopolnitev je našla dovolj elementov za nadaljevanje postopka.

Svet Akosa je razrešitev direktorice predlagal po tistem, ko je v javnosti odmevala informacija, da se je nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar pol leta po tem, ko je Akos podjetju BTC dodelil brezplačne frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, zaposlil prav v tem podjetju.

V BTC so takoj zanikali, da bi Koprivnikarju ponudili službo, ker naj bi jim pomagal pri pridobitvi frekvenc. Očitke o korupciji je zanikal tudi Koprivnikar, ki je najprej izstopil iz stranke SMC, nato pa podal še odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu izvršnega direktorja za poslovno transformacijo v BTC. Prav tako je BTC vrnil frekvence.

Očitke je zanikala tudi Muha, ki je obenem opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena in ni mogla odgovoriti na obtožbe. To je po njenem prepričanju pomenilo kršitev zakona.