c S

Tretjina varuhovih priporočil ni uresničenih; Židan in Šarec sta se Nussdorferjevi zahvalila za opravljeno delo

21.02.2019 07:29 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki je predsednikoma DZ in vlade Dejanu Židanu in Marjanu Šarcu predala poročilo o delu varuha in poročilo o izvajanju nalog Državnega preventivnega mehanizma za lani in pregled dela varuha od leta 2013, je povedala, da sta za uresničitev priporočil odgovorna vlada in DZ. Približno tretjina iz prvih petih let mandata jih ni uresničenih.

Predsednik DZ Židan je danes izrazil zadovoljstvo ob torkovem odprtju enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana in se pri tem varuhinji, ki je v svojem šestletnem mandatu pogosto opozarjala na nujnost odprtja ločenega oddelka za mlade, zahvalil za njena prizadevanja na tem področju.

Nussdorferjeva pa je dejala, da je pred poslanci, zlasti pa pred vlado, ki mora realizirati priporočila, še vedno težka naloga. Po njenih besedah se "zadeve počasi, a vendar premikajo na bolje".

Ugotovitve iz poročil je popoldne predala še predsedniku vlade Šarcu. Kot je vlada zapisala na Facebooku, se ji je premier ob tej priložnosti zahvalil za opravljeno delo v šestletnem mandatu, ki se ji izteka 23. februarja.

Varuhinja bo v petek poročila predala tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

Nussdorferjeva je na novinarski konferenci opozorila, da se vlada in DZ ne odzivata pravočasno niti na ustavne odločbe in ne pripravita ustreznih rešitev pred potekom roka za odpravo protiustavnosti. Več kot deset odločb ustavnega sodišča po njenih besedah ostaja nespoštovanih. Med njimi jih je nekaj, ki so bile sprejete tudi na podlagi varuhovega predloga. "Gre za hudo kršitev načel pravne države," je poudarila.

Varuh je v njenem mandatu vložil devet zahtev za oceno ustavnosti. Z njimi je med drugim uspel utemeljiti, da morajo občine še naprej s subvencijami pomagati socialno šibkejšim, ki tudi zaradi pomanjkanja neprofitnih stanovanj živijo v tržnih in hišniških stanovanjih. Država mora nadalje po ustavni odločbi samozaposlenim obračunavati realen in ne fiktiven dohodek, če zaprosijo denimo za znižano plačilo vrtca ali drugo socialno pravico iz javnih sredstev. Prav tako je varuh uspel z zahtevama, da uklonilni zapor ni več veljaven institut v sistemu in da se je uveljavila posebna hramba arhivov psihiatričnih bolnišnic.

DZ je v petih letih vsem institucijam in funkcionarjem priporočil, naj upoštevajo vseh 487 varuhovih priporočil, od katerih sta bili uresničeni dve tretjini. Z letnim poročilom za leto 2018 je varuh dodal 88 novih priporočil.

Pri vprašanju, katera priporočila niso uresničena in zakaj, se moramo vprašati tudi, kdo je za to odgovoren, je izpostavila Nussdorferjeva. Varuh je svoje delo po njenih besedah opravil s tem, da je na nepravilnosti in kršitve opozoril. Izvršna oblast mora priporočila uresničiti, DZ pa ima pri tem nadzorno funkcijo, je spomnila. "Očitno ni dovolj zgolj sprejeti priporočila vsem organom, naj upoštevajo in uresničijo varuhova priporočila. DZ mora spremljati, ali se njegovo priporočilo tudi uresničuje," je pozvala.

Varuh v poročilu za lansko leto ugotavlja, da je pri spoštovanju načela dobrega upravljanja prišlo do napredka, še vedno pa je bilo kršitev na tem področju lani največ. Sledijo kršitve ustavne določbe, da je Slovenija pravna in socialna država, in kršitve dela zakona o varuhu, ki se nanaša na neupravičeno zavlačevanje postopka.

Varuh je lani obravnaval 309 utemeljenih pobud in med njimi brez upoštevanja zagovorništva otrok ugotovil 377 kršitev, kar je 56 manj od leta prej. V poročilu za lani je skupno sicer podal 88 novih priporočil.

Organov, kjer je lani ugotovil kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je bilo 45, kar je devet manj kot leto prej. Največ kršitev so ugotovili na ministrstvu za delo. Vendar pa je njihovo število s 103, kolikor so jih našteli leta 2017, padlo na 64. Na drugem mestu po številu kršitev je vlada, na tretjem pa lokalna samouprava oz. občine. Tako vlada kot lokalna samouprava sta nazadovali, saj so pri obeh zabeležili 13 kršitev več kot leto prej.

Varuh med drugim vladi priporoča, da imetnikom podrejenih obveznic zagotovi sodno varstvo. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo protiustavnost zakona o bančništvu. DZ priporoča, da se ustrezno odzove na opozorila glede pomanjkljivosti zakonodaje, ki ne predvideva glasovanja po pošti za osebe, ki te namere niso izrazile vsaj deset dni pred dnem glasovanja.

Poleg tega je kritičen do področja zdravstva. Po njegovem priporočilu naj se zakon o nalezljivih boleznih dopolni, da bo upošteval znanstvena in strokovna spoznanja glede tveganj in stranskih učinkov cepljenja.