c S

KPK poziva k sodelovanju pri prenovi resolucije o preprečevanju korupcije

20.02.2019 15:55 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) začenja postopek prenove resolucije o preprečevanju korupcije v Sloveniji. Vse zainteresirane predstavnike civilne družbe in širše javnosti vabijo k sodelovanju v tem postopku.

Kot so sporočili iz KPK, so k sodelovanju že povabili relevantne deležnike javnega sektorja ter nekatere predstavnike civilne družbe, z javnim pozivom pa želijo "doseči čim večjo odprtost postopka in vključenost tudi širše javnosti pri prenovi resolucije". Vse, ki bi želeli sodelovati, vabijo, naj jim to sporočijo do 20. marca po elektronski pošti in pripišejo svoj kontakt, da jim bodo lahko poslali vabilo na prvi sestanek.

Po navedbah protikorupcijske komisije je bila resolucija, ki je temeljni strateški dokument boja proti korupciji v Sloveniji, izdelana leta 2004. Ker pa so se pogoji za nastanek in razvoj korupcije skozi čas spremenili, je obstoječa resolucija danes "v veliki meri predvsem le odraz časa, v katerem je nastajala, in že vrsto let ne predstavlja več ustrezne podlage za preprečevanje oziroma boj proti korupciji v Sloveniji".

V KPK so že pojasnili, da je resolucija nacionalni dokument, zato njeno oblikovanje ni zgolj v njihovi domeni, ampak mora biti rezultat sodelovanja vseh zainteresiranih in relevantnih deležnikov tako javnega sektorja kot civilne družbe. "Na tak način je nastala obstoječa resolucija leta 2004 in enak pristop želi komisija ubrati tudi ob načrtovani izvedbi sprememb resolucije, saj je evidentno, da bodo spremembe tako vsebinsko kot strukturno tako obsežne, da lahko dejansko govorimo že kar o prenovi resolucije," so še navedli v javnem pozivu.

Ravno danes pa so minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve Mitja Perko in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec podpisali sporazum o sodelovanju na področju preprečevanja korupcije.

"Skupna želja vseh je nadaljevanje dobrega sodelovanja ter usklajeno in učinkovito delovanje pri preprečevanju in zatiranju korupcije," so na ministrstvu za javno upravo zapisali v sporočilu za javnost. Kot so še navedli, sporazum med drugim določa medsebojno obveščanje, nudenje strokovne pomoči, redna polletna srečanja in kontaktne osebe v vseh štirih inštitucijah.

V protikorupcijski komisiji so za STA pojasnili, da današnji podpis sporazuma pomeni le osvežitev sporazuma, ki so omenjene institucije podpisale že v preteklosti. Gre pa za običajno sodelovanje med organi, "ki ga formalno lahko podkrepi in dodatno opredeli tovrsten sporazum".