c S

Slovenija po oceni odbora Sveta Evrope v celoti izvaja priporočila glede boja proti pranju denarja

18.02.2019 13:36 Ljubljana/Strasbourg, 18. februarja (STA) - Strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s problematiko pranja denarja in financiranja terorizma (MONEYVAL), ugotavlja, da Slovenija v celoti izvaja priporočila o bančnih nakazilih v okviru boja proti pranju denarja in financiranja terorizma.

V luči napredka Slovenije pri krepitvi boja proti pranju denarja in financiranja terorizma je MONEYVAL oceno o izvajanju priporočil Slovenije iz delno skladna spremenil v skladna, so sporočili iz Sveta Evrope.

V danes objavljenem poročilu, v katerem je MONEYVAL analiziral napredek Slovenije pri odpravljanju neskladnosti izvajanja priporočil, so še navedli, da je Slovenija okrepila izvajanje priporočil in bo odboru Sveta Evrope o nadaljnjem napredku poročala še decembra letos.

V poročilu iz leta 2017 je MONEYVAL sicer ugotavljal, da se je število preiskav, povezanih s pranjem denarja, v Sloveniji od zadnjega vrednotenja iz leta 2010 povečalo, vendar še vedno ni sorazmerno s številom preiskav in obsodb za kazniva dejanja, ki ustvarjajo prihodke, kot so npr. davčne utaje, goljufije in druga gospodarska kazniva dejanja. Nezadostna je bila tudi kriminalizacija financiranja terorizma.

Strokovnjaki omenjenega odbora Sveta Evrope v svojem poročilu so takrat še ugotavljali, da je Slovenija sprejela določene ukrepe za povečanje preglednosti delovanja pravnih oseb in preprečitev zlorab z njimi, vendar pa se ti ukrepi niso izkazali za zadostne, da bi kriminalcem učinkovito preprečili ustanavljanje podjetij za nezakonite namene.