c S

V EU vse bližje vseevropskemu osebnemu pokojninskemu produktu

13.02.2019 15:17 Bruselj, 13. februarja (STA) - Evropski parlament in Svet EU sta dosegla politični dogovor o predlogu Evropske komisije o vseevropskem osebnem pokojninskem produktu. Po uveljavitvi novih pravil bodo potrošniki lahko izbrali produkte po vsej EU, za katere bodo veljala enotna pravila. Produkt bo po pojasnilih iz Bruslja predstavljal tudi pomemben mejnik za unijo kapitalskih trgov.

Kot so danes sporočili iz Evropske komisije, bodo nova pravila o vseevropskem osebnem pokojninskem produktu, imenovanem PEPP, spodbudila konkurenco, kar bi lahko vplivalo na znižanje cene za končnega uporabnika in pripomoglo k prihrankom pri dolgoročnih naložbah v EU.

Ponudniki bi namreč lahko svoje produkte prodajali kjerkoli v EU. A ta bodo podvržena skupnim pravilom, katerih namen je zaščita vlagateljev. Ti bi tako imeli večjo izbiro na področju varčevanja za starost, sistem bi bil bolj prilagodljiv potrebam posameznika.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, odgovoren za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je dejal, da bodo lahko državljani EU več privarčevali za čas, ko bodo upokojeni. Ponudniki pa bodo lahko prodajali PEPP po Evropi z eno samo registracijo.

Produkt bo dopolnjeval obstoječe pokojninske sisteme evropskih držav ter ponudbo nacionalnih zasebnih pokojninskih skladov. Namenjen je zapolnjevanju pokojninskih vrzeli in naslavlja demografske izzive. Komisija je predlog zanj pripravila sredi leta 2017, zdaj pa morata Evropski parlament in Svet EU, kjer sedijo predstavniki članic, kompromisni dogovor še potrditi.