c S

V primeru Kamenik še enkrat o odredbah za hišne preiskave

11.02.2019 13:32 Celje, 11. februarja (STA) - Celjsko višje sodišče je potrdilo odločitev okrožnega sodišča, da odredbe, na podlagi katerih so izvedli prisluhe v primeru preprodaje drog kriminalne združbe, v katero je bila vpletena družina Kamenik, ostajajo v spisu. So pa višji sodniki razveljavili odločitev prvostopenjskega sodišča glede hišnih preiskav članom združbe.

Kot poroča časnik Večer, so celjski višji sodniki odločili, da mora celjsko okrožno sodišče še enkrat odločati o tem. Sicer pa je okrožno sodišče v prvo odločilo, da so bile odredbe za hišno preiskavo dovolj jasno obrazložene.

Preprodajalce drog je pred 19 leti po mobilnem telefonu vodil kar iz pripora razvpiti Kristijan Kamenik, ki v Italiji prav zaradi mamil prestaja osemletno zaporno kazen. Kameniku je bil takrat pripor odrejen zaradi štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997.

V druščini so bili takrat še njegov mlajši brat Konrad Kamenik, mama Marija Kamenik in Sašo Fijavž. Fijavž je drogo, kot izhaja iz obtožnice, kupoval na črnem trgu, Konrad Kamenik naj bi jo preprodajal naprej. Marija Kamenik pa naj bi drogo tehtala, zavijala v pakete in jih skrivala na različna mesta.

Prvi epilog je bil po navedbah Večera že leta 2002, ko je zdaj že nekdanji sodnik Milko Škoberne druščino preprodajalcev mamil obsodil na večletne zaporne kazni. A je sodbo zaradi okuženosti senata celjsko višje sodišče kasneje razveljavilo.

Na ponovnem sojenju so člane združbe leta 2012 znova obsodili na zaporne kazni, takrat sta Konrad Kamenik in Fijavž s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in bila pravnomočno obsojena na tri leta zapora.

Marija Kamenik je svojo krivdo za očitke iz obtožnice prav tako priznala in bila obsojena na dve leti in pet mesecev zaporne kazni.

Po navedbah Večera se tudi v primeru, če bo višje sodišče pravnomočno izločilo omenjene odredbe za hišne preiskave, za že obsojene ne bo nič spremenilo.

Kristijan Kamenik pa je edini, ki krivde iz obtožnice ni priznal, in je na predobravnavnem naroku novembra leta 2015 dejal, da ni kriv.