c S

Upravno sodišče glede Kemisa prikimalo vrhniški občini

09.02.2019 18:57 Vrhnika/Ljubljana, 09. februarja (STA) - Upravno sodišče je ugodilo vrhniški občini, ki je tožila ministrstvo za okolje in prostor, ker je to ni priznalo kot stranske udeleženke v postopku gradbenega inšpektorata v Kemisu, poroča današnji Dnevnik. Sodišče je primer tako že drugič vrnilo gradbenemu inšpektoratu in mu dalo navodila, po katerem bo moral zdaj odločiti vsebinsko.

Zadnja sodba upravnega sodišča inšpektoratu tudi daje navodila, kako je treba odločiti. Iz sodbe je namreč po poročanju Dnevnika razvidno, da bi občina Vrhnika po mnenju sodišča morala biti stranka v postopku in da bi inšpektorat moral presojati, ali je Kemis upravičeno poškodovano stavbo obnavljal brez gradbenega dovoljenja. Prvič namreč ne inšpektorat ne ministrstvo nista upoštevala navodil sodišča, ki pa je tokrat še bolj jasno razložilo, zakaj ima občina Vrhnika v postopku gradbene inšpekcije utemeljen pravni interes za vstop v postopek.

Sodišče je udeležene stranke spomnilo, da je že maja lani državi, ki jo zastopa ministrstvo, naložilo, da se mora opredeliti do navedb občine o tem, da so se na poškodovanem Kemisovem objektu izvajala gradbena dela. Tega na nobeni od dveh stopenj niso naredili, in sicer z obrazložitvijo, da v postopku sploh niso ugotavljali, ali bi moral Kemis pridobiti gradbeno dovoljenje za sanacijska dela na objektu. To utemeljitev je sodišče zdaj povozilo in ministrstvu sporočilo, da mora odločiti, ali bi Kemis potreboval gradbeno dovoljenje.

Na sodišču se je tudi zamajala možnost, ki ji je bil doslej naklonjen inšpektorat, in sicer da bi Kemis spadal med izjeme, ki jim po prvem členu zakona o graditvi objektov za obnovo ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Sodišče je pojasnilo, da med izjeme lahko štejemo le tiste objekte, ki so bili zgrajeni neposredno v zvezi z grozečo nesrečo ali njenimi posledicami, "kar v tej situaciji ni podano".

Iz obrazložitve sodbe je torej mogoče sklepati, da bi glede na podatke, ki jih ima sodišče, Kemis potreboval gradbeno dovoljenje za obnavljanje poškodovanega dela stavbe. Toda o tem sodišče še ne more odločiti, je pojasnilo, ker iz obrazložitve inšpektorata sploh ni razvidno, zakaj Kemisov objekt šteje med izjeme.

Na dokončen odgovor na to vprašanje, ki je v boju Vrhničanov za odhod Kemisa iz njihovega okolja bistveno, bo treba še nekaj časa počakati. Vsaj do že tretje odločitve inšpektorata, možno pa je, da bo šel potem primer znova do upravnega sodišča.

V postopek upravnega sodišča je sicer vključen tudi Kemis, ki nasprotuje temu, da bi bila lokalna skupnost vključena v postopek pri gradbeni inšpekciji. Sodišču je namreč predlagal, naj tožbo občine zavrne, ker po njegovem ni izkazala pravnega interesa za sodelovanje v postopku gradbenega inšpektorata. Sodišče je odločilo v nasprotju s to argumentacijo.