c S

Za izpraznjeno mesto člana Sodnega sveta trije prijavljeni

07.02.2019 08:11 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Na javni poziv za zbiranje predlogov kandidatov za člana Sodnega sveta so se prijavili Marjan Feguš, Boris Ostruh in Saša Prelič, je predsednik republike Borut Pahor sporočil poslanskim skupinam, s katerimi se bo v naslednjih dneh tudi posvetoval na to temo. Novega člana sicer iščejo po tistem, ko je Sodni svet zapustila Verica Trstenjak.

Profesorica za evropsko pravo Trstenjakova je namreč z novim letom odstopila kot članica Sodnega sveta. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Dejana Židana in predsednico Sodnega sveta Barbaro Nerat, je med drugim zapisala, da odstopa zlasti zato, da opozori pristojne organe na neprimeren status, način dela, organizacijo ter materialne in druge pogoje za delo Sodnega sveta in ker ne more prevzeti odgovornosti za odločitve, ki so sprejete v časovno neustreznem okvirju. Njen odstop je sprožil razpravo o položaju Sodnega sveta; o tem bo na zahtevo SDS predvidoma razpravljal tudi odbor za pravosodje.

Predsednik DZ Dejan Židan je po odstopu Trstenjakove za 5. marec 2019 razpisal volitve za enega člana Sodnega sveta, ki ga izvoli DZ zbor na predlog predsednika republike.

Zakon o Sodnem svetu določa, da predsednik republike kandidate za člana Sodnega sveta predlaga izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Predlagano število članov mora biti večje od števila članov, ki se volijo, vendar največ dvakrat toliko. V tem primeru predsednik republike za eno mesto pošlje imeni dveh kandidatov, med katerima nato izbira DZ.

Predsednik republike mora predlog v DZ posredovati najpozneje do srede, 13. februarja. Pred tem pa se bo Pahor z vodji poslanskih skupin posvetoval o omenjenih predlogih, so napovedali v predsednikovem uradu.

Feguš je nekdanji sodnik, zdaj pa odvetnik s področja gospodarskega, dednega, kazenskega in pogodbenega prava. Član Sodnega sveta je bil že v mandatu 2012-2015. Ostruh je vrhovni državni tožilec na oddelku za kazenske zadeve. Prelič pa je profesor na katedri za gospodarsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, je razbrati iz javno dostopnih podatkov na spletu.