c S

Preiskovalni sodnik zoper kriminalista in še enega osumljenca odredil pripor

06.02.2019 16:03 Preiskovalni sodnik je odredil pripor zoper kriminalista zaradi suma kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in še zoper eno osebo brez policijskih pooblastil zaradi suma enakega kaznivega dejanja, so sporočili s posebnega oddelka SDT. Kriminalist naj bi med drugim prodajal tablete s prepovedanimi substancami.

Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani je zoper oba osumljenca odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, so tudi pojasnili na posebnem oddelku Specializiranega državnega tožilstva (SDT). S sodišča pa so za STA odgovorili, da bodo javnost o zadevi informirali, ko bo "v celoti zaključena in bodo sklepi napisani".

Na ljubljanski policijski upravi so v torek v zvezi z zadevo pojasnili, da so dan prej pridržali več osumljenih oseb, med drugim tudi kriminalista, ki so ga hkrati suspendirali in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. Po njihovih navedbah gre za kriminalista z večletnimi izkušnjami, ki je delal z viri in informatorji.

Po do zdaj znanih podatkih so poleg kriminalista z ljubljanske policijske uprave pridržali še tri osumljence, vse štiri pa naj bi policisti SDT danes s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika. Na okrožnem sodišču zaenkrat niso želeli pojasniti, ali je sodnik že zaslišal tudi preostala dva osumljenca.

Sicer spletni Večer poroča, da naj bi med hišno preiskavo pri kriminalistu našli večjo količino različnih tablet, do katerih naj bi prišel s pomočjo tajnega sodelavca policije - šlo naj bi za osumljenca, zoper katerega je preiskovalni sodnik prav tako odredil pripor. Ker naj bi kriminalist prodajal tablete, ki so vsebovale prepovedane substance, naj bi ga tožilstvo bremenilo kaznivega dejanja trgovanja z drogo.

Ker pa naj bi kriminalist svojemu sodelavcu prodal tudi tableto kamagre, ki naj bi bila prav tako prepovedana, mu je tožilstvo očitalo trgovanje s substancami, ki škodujejo zdravju. Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobil Večer, tožilstvo kriminalistu očita tudi poneverbe. Pri njem naj bi namreč našli večjo količino nabojev, ki naj bi bili last policije.

Narobe naj bi bilo to, da kriminalist teh nabojev ni vrnil, ampak jih je zadržal zase. Tožilstvo naj bi mu očitalo tudi kaznivo dejanje zlorabe položaja, ker naj bi pri enem od osumljencev našli dokument, ki izvira iz tajnih policijskih evidenc. Po mnenju tožilstva naj bi mu dokument izročil kriminalist.

Odvetnik osumljenega kriminalista Marko Zaman je za Večer napovedal, da se bo na odločitev o priporu vsekakor pritožil ter da ne on in ne njegov klient nista obveščena o tem, da naj bi zoper kriminalista potekal postopek prekinitve rednega delovnega razmerja. Dodal je še, da v tej fazi iz tožilskih dokumentov, ki jih je dobil na sodišču, ne izhaja noben sum korupcijskih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil njegov klient.

Ljubljana, 06. februarja (STA)
Foto: STA