c S

Na odboru za pravosodje izpostavljeno zmanjšanje sredstev za zaporski sistem

06.02.2019 16:02 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Odbor DZ za pravosodje je opravil razpravo o predlogu rebalansa proračuna za pravosodno ministrstvo za letošnje leto. Poslanci so izpostavljali zmanjšanje sredstev, namenjenih zaporskemu sistemu. Kritični so bili tudi do načrtovane ocene vrednosti izgradnje novega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani.

Ministrstvo za pravosodje je z rebalansom pridobilo slabih 400.000 evrov, proračun pravosodja tako za letošnje leto znaša 77,26 milijona evrov. Polovica od dodatno pridobljenih 400.000 evrov bo namenjena upravi za pobacijo, polovica pa predsedovanju Svetu EU, medtem ko bodo sredstva za zapore z rebalansom zmanjšana za dobrih 600.000 evrov.

Kot ključne prioritete ministrstva je ministrica za pravosodje Andreja Katič danes izpostavila učinkovito črpanje EU sredstev, investicijo v nov zapor v Dobrunjah pri Ljubljani in rekonstrukcijo ženskega zapora na Igu, informatizacijo tožilstva in državnega odvetništva ter zagotavljanje prostorov za pravosodne organe ter njihovo vzdrževanje. Med prioritetami je Katičeva izpostavila še zagotavljanje izobraževanj za zaposlene v pravosodju ter zagotavljanje opreme pravosodnim policistom.

Več poslancev je zmotilo, da se na račun uprave za probacijo z rebalansom zmanjšujejo sredstva za upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. Predstavniki ministrstva so jim pojasnili, da je razlog dejstvo, da se del nalog obravnave kaznovanih oseb s centrov za socialno delo in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij prenaša na upravo za probacijo.

"To je prenaglo rezanje sredstev," je ocenil Miha Kordiš (Levica), ki je opozoril, da se 740.000 evrov jemlje upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, ki je že tako podhranjena. Po njegovem prepričanju bi morali najprej upravo za probacijo do konca izgraditi in šele ko bo polno operativna, bi lahko delo in sredstva jemali zaporom.

Maša Kociper (SAB) pa je izrazila dvom v ocenjeno vrednost projekta izgradnje novega zapora v Dobrunjah, ki naj bi stal okoli 70 milijonov evrov, ter obnovo Iga, ki naj bi stal 30 milijonov evrov. Izpostavila je cene hotelov, ki se trenutno prodajajo. Pozvala je, naj ministrstvo ponovno prouči upravičenost višine sredstev za gradnjo novega zapora.

"Še je čas, da se nekdo loti revizije teh stroškov. Prihodnje leto naj bi se že izvedel natečaj za izbor izvajalca. Stroški so res visoki. V tujini je strošek gradnje zapora okoli 80.000 evrov na zapornika. Naj ministrstvo izvede revizijo projekta, stroški so absurdni. V tem trenutku je še čas," pa je dejala Nina Maurovič.

Franc Breznik (SDS) pa je izpostavil tudi, da "v državi, kjer zbiramo zamaške za zdravje otrok, kjer bolnišnice nimajo klime", je zdaj predstavljen projekt novega zapora v Dobrunjah pretiravanje in razmetavanje davkoplačevalskega denarja.

Vedno se lahko preverijo številke, a postopek je bil voden skladno z zakonom, je poslancem pojasnila ministrica Andreja Katič. "Je seveda na mestu ocena, ali je bolj smiselno vlaganje v obstoječe objekte ali novogradnja. Ne moremo pa kar zmanjševati, če stroka nekaj zahteva," je dejala. Kot primer je izpostavila, da tudi v Kopru nikoli ni bilo zgrajeno dodano varovalno ozidje.