c S

Pravosodno ministrstvo bo moralo znova odločati o soglasju k dvigu odvetniške tarife

04.02.2019 17:51 Upravno sodišče je v upravnem sporu ugodilo Odvetniški zbornici Slovenije in razveljavilo akt ministrstva za pravosodje iz 11. januarja 2016, s katerim takratni minister Goran Klemenčič ni dal soglasja k dvigu vrednosti odvetniške točke. Ministrstvo bo moralo tako o soglasju odločati znova, so sporočili z upravnega sodišča.

Z aktom, ki ga je na upravnem sodišču izpodbijala odvetniška zbornica, je minister odvetniški zbornici med drugim sporočil, da ne more podati soglasja k predlogu povišanja odvetniške točke na 0,61 evra.

Zbornica je v tožbi pred upravnim sodiščem navedla nepravilno uporabo materialnega prava, zmotno ugotovitev dejanskega stanja in absolutne bistvene kršitve pravil postopka. Med drugim je zapisala, da se minister sploh ni odzval na njihov predlog za dvig vrednosti odvetniške točke ter da je zapisal nekaj, kar ni bila niti odločba. Sodišču je zato predlagala, naj ugotovi nezakonitost ministrovega akta in ga spremeni oziroma naj ga podredno odpravi in zadevo vrne ministrstvu v ponovni postopek.

Upravno sodišče je tožbo zbornice najprej zavrnilo, ker je menilo, da minister ima politično diskrecijo, da soglasje poda ali pa ne. Zbornica se je pritožila na vrhovno sodišče, ki pa je septembra lani presodilo, da minister nima politične diskrecije zavrniti dvig odvetniške tarife, če so izpolnjeni pogoji za to. Upravnemu sodišču je tudi naložilo, naj o zadevi vsebinsko odloči.

V ponovljenem sojenju je upravno sodišče presodilo, da je tožba utemeljena. Izpodbijani akt je odpravilo ter zadevo vrnilo ministrstvu za pravosodje v ponovni postopek.

Ljubljana, 04. februarja (STA)