c S

Del pravosodnih policistov z zahtevo po odstopu Podržaja, Katičeva pripravljena pomagati

31.01.2019 13:50 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Pravosodni policisti, predstavniki sindikata državnih organov, so k odstopu pozvali direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja, ki je opozoril na odsotnost socialnega dialoga. Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je pripravljena ponovno sestati s predstavniki sindikata, saj je treba najti rešitev za skupno mizo.

Po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je Podržaj direktorjem zavodov z odredbo naročil, naj svojim javnim uslužbencem zapovejo, da poročajo vodstvu uprave o vsakem stiku, ki bi ga imeli z Verkom. Takšna odredba preprečuje normalno sindikalno delo ter je nezakonita in na meji kaznivega dejanja, je opozoril Verk.

Kot je dejal, je skozi svoje sindikalno delo doživel že "veliko pokvarjenih zadev", ne pa tega, da bi nekdo, ki je odgovoren za poslovanje zaporskega sistema in zakonitost dela, izdal takšno odredbo. "Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi," je poudaril. Hkrati v sindikatu zahtevajo tudi odhod vseh Podržaju podrejenih vodij sektorjev in oddelkov.

Zahtevajo tudi sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in Katičevo. Če sestanka ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti. Zahtevali bodo kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je po navedbah sindikata namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

Podržaj, ki se bo na poziv k odstopu odzval na petkovi novinarski konferenci, je za STA dejal, da ni socialnega dialoga s konferenco sindikata in je razočaran nad Verkovim ravnanjem. Po njegovih besedah se Verk "popolnoma izogiba" direktni komunikaciji z upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. Neuspešen je bil tudi poskus posredovanja predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič.

Glede na to, da socialni dialog v posameznih zavodih sicer teče normalno, Podržaj kot problematično vidi predvsem "držo predsednika sindikata, ki z odklanjanjem socialnega dialoga otežuje reševanje aktualnih problemov zaposlenih in zaporskega sistema". Poudaril je, da z drugim reprezentativnim sindikatom dialog teče. "Morda se o vsem ne strinjamo, se pa pogovarjamo in iščemo možnosti, kako zadeve rešiti," je dodal.

Podržaj težav s kadri in posledično oteženega opravljanja varnostnih nalog v slovenskih zaporih ne zanika. Kot je dejal, za težave v zaporskem sistemu vedo že 10 ali 15 let in so nanje ves čas opozarjali tako ministri kot on in njegovi predhodniki na čelu uprave. Čeprav je bil pobeg iz koprskega zapora neugoden dogodek, Podržaj priznava, da je pravzaprav pripomogel, da se bo kakšna zadeva morda začela tudi hitreje reševati.

Zaposlenih v zaporih je premalo in so slabo plačani, v primerjavi s pogoji dela pred 20 leti so tudi preobremenjeni. "Ker smo spoštovanju človekovih pravic zaprtih oseb ter zaposlenih in spoštovanju zakonodaje dali veliko večji pomen, je tudi poklic pravosodnega policista postal bistveno zahtevnejši," je pojasnil.

Kot je poudaril Podržaj, to razumejo in se o tem pogovarjajo. Pravi problem vidi v tem, da "se tovrstna stanja zlorabljajo za neke druge potrebe, ki nimajo nobene povezave s skrbjo za počutje zaposlenih".

Tako je tudi v primeru pobega iz koprskega zapora: nezadovoljstvo s slabimi pogoji dela ne more biti opravičilo za to, da posamezniki svojega dela niso opravili dobro. "Nekateri zaposleni so sicer pričakovali, da bova z direktorjem koprskega zavoda Valentinčičem vse pokrila, prevzela vso odgovornost in jih brezpogojno zaščitila. A pričakovanja, da bo šef prevzel vso odgovornost, tudi za tisto, kar je nek posameznik naredil narobe, so nerealna," je poudaril Podržaj.

Na dogajanje se je danes odzvala tudi pravosodna ministrica in izrazila presenečenje nad javnim obračunavanjem vodilnih v upravi in sindikatu. Kot je dejala, je presenečena tudi nad anonimkami, ki so se v zadnjih dneh pojavile v javnosti glede stanja v slovenskih zaporih, povezuje pa jih z osebnim sporom med Podržajem in Verkom.

Katičevo dogajanje čudi, saj je mislila, da je spor med omenjenima že zgladila. Na skupnem sestanku sredi januarja so se namreč dogovorili, kako bo potekal socialni dialog, Katičeva pa jih je tudi seznanila z napovedjo o dodatnih zaposlitvah pravosodnih policistov.

Ministrica se je še vedno pripravljena sestati s predstavniki sindikata, prav tako velja vabilo na skupni sestanek 5. februarja. "Zagotovo pa je pravi prostor za reševanje problemov najprej za mizo in če se za mizo ni mogoče dogovoriti, potem so na voljo tudi drugi instrumenti," je poudarila. Kot je dodala, tega doslej še niso izkoristili v zadostni meri. Ministrica si veliko obeta tudi od razprave na odboru za pravosodje, ki bo prihodnji teden.