c S

Na sojenju Jankoviću lastnik Gratela donacijo ocenil kot izpolnitev pogodbe

31.01.2019 13:23 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, obtoženemu zlorabe položaja v zadevi Gratel, se je danes nadaljevalo z zaslišanjem prič. Lastnik in prokurist Gratela Jurij Krč, ki je dal Ljubljanskemu gradu za tožilstvo sporno donacijo, je na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da je bila to le normalna in pričakovana izpolnitev pogodbe.

Tožilka Blanka Žgajnar ljubljanskemu županu Jankoviću očita, da je po nastopu županske funkcije konec leta 2006 od podjetja Gratel v zameno za dovoljenje za nadaljevanje del polaganja optične infrastrukture v Ljubljani zahteval 500.000 evrov donacije v korist občine oz. Ljubljanskega gradu.

Krč pa je danes pojasnil, da so imeli še v času prejšnje županje v Ljubljani služnostno pogodbo za izgradnjo optičnega omrežja, vendar pa jo je Janković kasneje prekinil, zato so z občino podpisali nov protokol o tem, kako lahko izvajajo dela in jih umeščajo v prostor.

"Dogovorjeno je bilo, kako pristopimo na ulico, koga moramo obvestiti, kdo mora biti prisoten. Zapisano je tudi glede odškodnine, ker smo v prostor posegali širše, kot je bilo v služnostni pogodbi," je pojasnil. Po prej veljavnem dovoljenju so imeli po njegovih besedah manj nadzora nad izvajanjem del.

Glede pol milijona evrov donacije je pojasnil, da so imeli v služnostni pogodbi zapisano, da bodo, če posežejo v prostor širše od dogovorjenega, plačali odškodnino. "Z županom smo se zmenili, da bomo odškodnino poravnali, in to smo tudi naredili," je dejal Krč.

Janković sicer po njegovih besedah nadaljevanja del ni pogojeval z donacijo. Kot lastnik Gratela se zaradi donacije tudi ne čuti oškodovanega, saj je deloval v skladu s pogodbo. "Plačali bi tako ali drugače," je dodal.

Ob tem je Janković dejal, da so bili dogovorjeni, da podjetje plača ali odškodnino ali pa da donacijo, in da je na koncu vseeno, za katero možnost so se odločili, ker je bil denar na koncu predan istemu namenu.

Pričal je tudi nekdanji svetovalec T2 Miran Kramberger, ki je pojasnil, da se je telekomunikacijska družba ravno takrat pogajala za najem kredita pri konzorciju bank, nenadaljevanje gradnje pa bi po njegovi oceni vplivalo na pridobitev posojila.