c S

EU zavrača poziv Londona k vnovičnim pogajanjem o brexitu

31.01.2019 07:19 Bruselj/London, 30. januarja (STA) - EU se o sporazumu o brexitu, ki vključuje irsko varovalo, ne bo na novo pogajala, sta v Bruslju ponovila predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Podobno je bilo tudi sporočilo več evropskih vlad. Na Otoku sta se medtem sestala premierka Theresa May in vodja laburistov Jeremy Corbyn.

Britanska premierka je v torek prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma, potem ko je britanski parlament sprejel dopolnili, s katerima je zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

A to nikakor ne spreminja stališča EU. Ločitveni ali izstopni sporazum, dogovorjen z britanskimi pogajalci, ki vključuje tudi irsko varovalo, je najboljši in edini možni sporazum, novih pogajanj ne bo, sta danes poudarila Juncker in Barnier na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju.

Enako sporočilo je že v torek takoj po glasovanju v britanskem parlamentu posredoval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Je pa ob tem sedemindvajseterica izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit, ki je sedaj predviden 29. marca.

Možnost vnovičnih pogajanj je danes zavrnilo tudi več držav članic EU. Irski premier Leo Varadkar je v irskem parlamentu poudaril, da "ne ponujamo ponovnih pogajanj" o ločitvenem dogovoru. Pri tem je dodal, da ni nobenih podlag za sklic izrednega vrha EU.

"Ponovno odprtje sporazuma o izstopu ni na dnevnem redu," pa je dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert. Kot je dodal, se je nemška vlada seznanila z odločitvijo britanskega parlamenta, zdaj je na vrsti britanska premierka, da poda konkretna pojasnila Barnierju in Junckerju.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je ocenil, da je dogovor o brexitu dober, in zavrnil možnost vnovičnih pogajanj, dopustil pa je možnost natančnejše formulacije.

"To ni igra," je še opozoril Juncker v Evropskem parlamentu in poudaril, da gre pri vprašanju irskega varovala za srce EU - za srž tega, kar pomeni biti član EU. "Irska meja je evropska meja," je izpostavil in posvaril pred vračanjem v mračno preteklost. EU bo ostala mirna in enotna, je še zatrdil.

Barnier pa je nekaterim britanskim poslancem očital valjenje krivde na EU. Vedno smo delali z Združenim kraljestvom, nikoli proti njemu, zato ne morem sprejeti tega, da nekateri britanski poslanci sedaj valijo krivdo na EU, je poudaril glavni pogajalec unije, ki je ponovil, da pri irskem varovalu ne gre za dogmatizem, temveč za realistično in pragmatično rešitev.

Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo na irskem otoku in s tem zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske. EU poudarja, da je cilj, da ga ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu.

Evropski poslanci so tako kot pred nekaj tedni po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu tudi danes izpostavljali, da v britanskem parlamentu še vedno ni pozitivne večine za neko rešitev, temveč je jasno le, da nočejo brexita brez dogovora in irskega varovala.

Britanska premierka se je medtem danes sestala z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, ki je doslej zavračal srečanje z Mayevo. "Bila je koristna izmenjava mnenj. Zagovarjali smo naš načrt. Izmenjali smo stališča o odnosu med carinsko unijo in enotnim trgom," je povedal tiskovni predstavnik laburistov. Srečanje, ki je trajalo okoli 45 minut, je opisal kot "resno" in "zelo prisrčno".

Po odločitvi britanskega parlamenta, da naj Mayeva v Bruslju skuša doseči ponovno odprtje dogovora o brexitu in zamenjavo spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, se je možnost brexita brez dogovora še povečala, pa sta za STA ocenila Matjaž Nahtigal z Univerze na Primorskem in Jure Vidmar, profesor z univerze v Maastrichtu.

Po drugi strani pa, kot poudarja Vidmar, nekateri že namigujejo, da bo britanska premierka čez dva tedna na domačem političnem parketu lahko rekla, da je izčrpala vse možnosti za sprejetje dogovora in bo v dani situaciji z manj politične škode lahko zaprosila za odlog izstopa.

Zavrnitev dopolnila v britanskem parlamentu, s katerim bi omogočili začasni, nekajmesečni odlog brexita, po besedah Nahtigala kaže na to, da bo do brexita skoraj zanesljivo prišlo v predvidenem časovnem okviru, torej 29. marca. Možnost odloga brexita je, kot ocenjuje, praktično izničena.

EU sicer irskega varovala ne more odpraviti, zato je dopolnilo, ki ga je podprl britanski parlament in s katerim je pozval k spremembi varovala, "račun brez krčmarja", ocenjuje Vidmar.