c S

Preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji bo vodila Godčeva, o financiranju političnih strank Möderndorfer

30.01.2019 07:23 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Državni zbor je na današnji seji brez glasu proti imenoval vodstvo in člane dveh že ustanovljenih preiskovalnih komisij. Tako bo preiskovalno komisijo o otroški kardiologiji, ki so jo zahtevale SDS, NSi in SNS, vodila poslanka SDS Jelka Godec, preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank pa poslanec SMC Jani Möderndorfer.

Parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme so torej zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS, a so konstruktivno sodelovanje v njej na seji DZ 20. decembra lani napovedali tudi poslanci ostalih strank. Pri tem pa so opozorili na možnost politične zlorabe komisije.

Godčeva je tedaj v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Na širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme.

Na zahtevo koalicije in Levice je DZ 20. decembra odredil še parlamentarno preiskavo o domnevnem pranju denarja v Novi kreditni banki Maribor ter domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje za predčasne državnozborske volitve leta 2018. V SDS so prepričani, da gre le za obračunavanje in poskus onemogočenja stranke.

Kot je tedaj v imenu predlagateljev opozoril poslanec LMŠ Robert Pavšič, njihov namen ni prejudiciranje izsledkov preiskave, pač pa dejansko ugotavljanje stanja. Potencialni rezultat preiskave pa bo po njegovih besedah korenita sprememba zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja, financiranja strank in volilne kampanje ter izdajanja in financiranja medijev v času volilne kampanje.

Sicer je podpredsedniško mesto v preiskovalni komisiji o otroški kardiologiji pripadlo Janiju Predniku (SD), ostali člani komisije pa so Jože Lenart (LMŠ), Mojca Žnidarič (SMC), Franc Trček (Levica), Iva Dimic (NSi), Vojko Starović (SAB), Branko Simonovič (DeSUS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).

Za podpredsednika preiskovalne komisije o financiranju političnih strank je DZ imenoval Aljaža Kovačiča (LMŠ). Ostali člani komisije so Dejan Kaloh (SDS), Marko Koprivc (SD), Primož Siter (Levica), Aleksander Reberšek (NSi), Marko Bandelli (SAB), poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath ter Simonovič in Jelinčič, ki sta tudi člana preiskovalne komisije o otroški kardiologiji.

Na današnji seji se je DZ tudi seznanil s prenehanjem mandata dveh članov nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija: Aleksandra Igličarja in Matjaža Rakovca. Poslanske skupine morajo do 13. februarja posredovati predloge kandidatov za nova člana.